20 let bez velkého hlasu 20. století. Připomeňte si život a nejslavnější písně Franka Sinatry

ČTK Kultura AFP, ČTK, Kultura
14. 5. 2018 14:42
Zářivě modré oči, vždy perfektně upravený oblek a medový baryton byly poznávacím znamením zpěváka Franka Sinatry, od jehož úmrtí dnes uplynulo 20 let. Dovedl nastolit romantickou i osamělou atmosféru, zpíval o snech i nenaplněných ambicích, uváděl balady i taneční šlágry. Připomínáme některé kapitoly z života muže, jenž patřil k nejvýraznějším pěvcům 20. století a prvním dívčím idolům dávno před Elvisem Presleym či Beatles.
Roku 1981 Sinatra u Nevadské komise pro hazardní hry žádal o novou licenci na provozování kasina. | Video: Nevada Gaming Control Board

Gambling a údajné styky s mafií

Celý život Franka Sinatru provázela nařčení, že udržuje kontakt s gangstery, některá musel vyvracet až u soudu. Roku 1963 kvůli stykům s chicagským mafiánem Salvatorem Giancanou řečeným Momo přišel o licenci na hazardní hry a provozování kasina Cal-Neva Lodge, které spoluvlastnil.

Když Sinatra roku 1981 zažádal o novou licenci, musel například vyvracet podezření, že roku 1947 v Havaně v kufříku dovezl dva miliony dolarů mafiánovi Luckymu Lucianovi. "Vsadím se s vámi o dva miliony dolarů, že nenajdete kufr, do kterého by se dva miliony vešly," opáčil u soudu Sinatra. Licenci nakonec po pětihodinovém slyšení u Nevadské komise pro hazardní hry dostal a vstoupil do managementu kasina Caesars Palace.

Některé zpěvákovy životopisy se údajným stykům s mafií věnují do hloubky. Různé spekulace tvrdí, že mafie Sinatrovi pomáhala od samého začátku, že jen díky gangsterům kdysi mohl odejít od kapelníka Tommyho Dorseyho a nastartovat sólovou dráhu nebo že právě mafie otevřela dveře Sinatrovi do Hollywoodu. Autoři těchto tvrzení se ale málokdy odvolávají na věrohodné zdroje a šíří svých spekulací jako by někdy popírali Sinatrův hudební talent.

Složka, kterou na Sinatru vedla FBI a jejíchž 1300 stran bylo odtajněno roku 1998, například zmiňuje, že mladý Sinatra se vyhnul odvodu do armády tím, že doktorovi poskytl úplatek ve výši 40 tisíc dolarů. Ani po čtyřletém vyšetřování však FBI tuto domněnku nepotvrdila. Jiná zpráva ve složce naznačuje, že Sinatra v 50. letech minulého století pro FBI donášel.

 

Právě se děje

Další zprávy