Dirigent Hrůša získal dvě ceny Gramophone, Česká filharmonie je orchestrem roku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno před 1 hodinou
Dirigent Jakub Hrůša proměnil obě nominace na prestižní hudební ceny Gramophone, které udílí stejnojmenný britský měsíčník. Nahrávky, na nichž se podílel, uspěly v kategoriích Opera a Concerto. V té první porota ocenila záznam opery Káťa Kabanová od Leoše Janáčka, v té druhé zvítězilo album skladeb Benjamina Brittena. Orchestrem roku se stala Česká filharmonie.
Dirigent Jakub Hrůša na letošním zahájení Smetanovy Litomyšle, kde dirigoval Českou filharmonii.
Dirigent Jakub Hrůša na letošním zahájení Smetanovy Litomyšle, kde dirigoval Českou filharmonii. | Foto: František Renza

Laureáty cen klasické hudby Gramophone Classical Music Awards za rok 2024 časopis oznámil tuto středu večer v 11 kategoriích. Kromě toho rozdal zvláštní ocenění.

Záznam Janáčkovy opery Káťa Kabanová vznikl předloni na Salcburském festivalu ve spolupráci s Vídeňskými filharmoniky v režii Barrie Koskyho s americkou sopranistkou Corinne Winters v titulní roli. "Hrůša je v tomto díle prostě úžasný a skvěle dávkuje směs lyriky a napětí," ocenila porota nahrávku, která už v lednu získala ocenění International Classical Music Awards, udělované šéfredaktory hudebních časopisů a zástupci kulturních institucí.

V kategorii Concerto se koncertním záznamem roku stalo CD se skladbami Benjamina Brittena. Vzniklo ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu. Sólistkou byla německá houslistka Isabelle Faust, která provedla Brittenův Houslový koncert č. 15. Ten na nahrávce doplňují Brittenovy komorní skladby.

Orchestrem roku časopisu Gramophone vyhlásil Českou filharmonii, k čemuž přispěly její nahrávky Mé vlasti od Bedřicha Smetany nebo deska, již první český orchestr natočil s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou pod taktovkou sira Simona Rattlea. Porota ve zdůvodnění připomíná také nedávné oznámení šéfdirigenta Semjona Byčkova, že na konci sezony 2027/2028 skončí ve funkci.

Jakub Hrůša už před lety prodloužil působení ve funkci šéfdirigenta Bamberských symfoniků. V čele předního německého orchestru, jejž řídí od sezony 2016/2017, setrvá do roku 2026. Zároveň je hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a na podzim 2025 se ujme funkce hudebního ředitele Královské opery Covent Garden v Londýně.

Hrůša pravidelně vystupuje s nejvýznamnějšími světovými orchestry. Loni se stal čestným členem Královské akademie hudby v Londýně. Je jedním z ambasadorů letošního Roku české hudby.

V cenách hudebního měsíčníku Gramophone v minulosti uspěl i český soubor Pavel Haas Quartet, který ocenění získal již šestkrát, naposledy roku 2018 za nahrávku Kvintetů op. 81 a 97 Antonína Dvořáka. Album bodovalo v kategorii Komorní hudba.

 

Právě se děje

Další zprávy