Vídeňští filharmonici získali cenu za nahrávku s Jakubem Hrůšou

ČTK ČTK
18. 1. 2024 12:55
Vídeňští filharmonici získali cenu za nahrávku s Jakubem Hrůšou

Šéfredaktoři hudebních časopisů a zástupci kulturních institucí udělili mezinárodní cenu International Classical Music Award v kategorii pro operní video Vídeňským filharmonikům s dirigentem Jakubem Hrůšou. Uspěli se záznamem inscenace opery Káťa Kabanová od Leoše Janáčka. Jde o DVD ze Salcburského festivalu z léta 2022 v režii Barrie Koskyho s americkou sopranistkou Corinne Winters v titulní roli.

"Osobně mně přináší velké potěšení a až vlastenecké zadostiučinění, že se Janáčkova hudba stává pravidelně vrcholem činností festivalů i operních domů - jako v Salcburku loni nebo letos v Chicagu," uvedl před časem Hrůša. "Je to samozřejmě kvalitou té hudby, ale bez velkého skladatelova národního uvědomění a jeho propojení s našimi společnými kořeny by to nebyla taková síla," dodal.

Soutěž je každoročně otevřena všem zvukovým nebo audiovizuálním nahrávkám vydaným v daném období ke komerčním účelům s mezinárodní distribucí. Ceny jsou udělovány v 16 kategoriích, porota vedle výjimečného uměleckého přednesu oceňuje nápaditost ve výběru repertoáru. International Classical Music Award existují od roku 2011, kdy nahradily dřívější ocenění MIDEM.

 

Právě se děje

Další zprávy