Námořní bitva uvnitř Kolosea. Ridley Scott vydal trailer z Gladiátora 2

Kultura Kultura
9. 7. 2024 17:32
K nejočekávanějším filmům roku patří Gladiátor 2, pokračování historického eposu z prostředí starověkého Říma, které po čtvrt století opět natočil režisér Ridley Scott. V úterý odpoledne z něj studio Paramount Pictures zveřejnilo první trailer. "Aréna dělá z otroků gladiátory, z gladiátorů pak svobodné lidi," zaznívá v něm.
Film Gladiátor 2 česká kina uvedou 14. listopadu. | Video: CinemArt

Hrdina původního snímku z roku 2000 v podání Russella Crowea už nežije, pozornost se tak přesouvá k Luciovi, kterého diváci naposledy viděli jako dítě. Teď už je dospělý a hraje jej Paul Mescal, známý z dramat Aftersun nebo televizní minisérie Normální lidi. Právě díky ní jej objevil režisér Ridley Scott.

"V době, kdy se film odehrává, Lucius žije v Numidii na severu Afriky. Jako dítě ho tam poslala matka, aby byl mimo dosah Římské říše. Události se ale seběhnou tak, že Lucius se vrací jako gladiátor do Říma, kde si udělá nové nepřátele a znovu se setká s matkou," nasťinuje děj server Variety.com.

V novince dále účinkují Pedro Pascal jako římský generál nebo Denzel Washington v roli majitele gladiátorů. Soundtrack opět složil Hans Zimmer. "Tohle by mohl být kasovní trhák s ambicí vyrovnat se prvnímu dílu," napsal web Indiewire.com.

První trailer obsahuje mimo jiné záběr takzvané naumachie, tedy rekonstrukce námořních bitev, jaké se ve starověkém Římě skutečně několikrát konaly na umělých jezerech nebo za tímto účelem vybudovaných vodních nádržích. Zda se tento typ zvláštních vodních gladiátorských zápasů prokazatelně odehrál přímo v římském Koloseu jako ve videu, není jednoznačně doloženo.

První díl Gladiátora vyprávěl o smyšleném římském generálovi Maximovi, který se po smrti císaře Marca Aurelia odmítne podrobit novému vládci Commodovi, je zatčen a prodán do otroctví, kde projde gladiátorským výcvikem. Pod přezdívkou Španěl se pak v Římě účastní gladiátorských her právě v době, kdy chce Commodus rozpustit Senát a potřebuje získat na svou stranu lid.

Film s rozpočtem zhruba 100 milionů dolarů utržil celosvětově 460 milionů dolarů a získal pět Oscarů včetně sošky pro nejlepší film. Pokračování začnou česká kina promítat 14. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy