Berlinale začalo protestem proti extremismu, přijeli Matt Damon i Cillian Murphy

ČTK ČTK
15. 2. 2024 20:57
Galavečerem v německé metropoli tento čtvrtek začal 74. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Otevřel jej snímek Small Things Like These režiséra Tima Mielantse v hlavní roli s Cillianem Murphym, hvězdou loňského Oppenheimera. Několik desítek lidí na červeném koberci dalo najevo odpor proti pravicovému extremismu, píše agentura DPA.

"Jsme tu proto, abychom viděli, jak umělci reagují na svět, ve kterém žijeme," řekla Lupita Nyong'o, mexicko-keňská oscarová herečka a režisérka, která předsedá porotě. Na červeném koberci se prošla po boku hollywoodské celebrity Matta Damona, ukrajinské spisovatelky Oksany Zabužko nebo hvězdy zahajovacího filmu Cilliana Murphyho.

Prestižní přehlídka se odehrává na pozadí války v Pásmu Gazy, pokračující ruské invaze na Ukrajinu i obav o osud demokracie vzhledem k posilování protiimigrační strany Alternativa pro Německo.

"Braňte demokracii," volali účastníci čtvrtečního protestu, mezi nimi herečka Jella Haase, známá z komediální trilogie Fakjů pane učiteli, nebo její kolegyně Katja Riemann. Akci zorganizovali pořadatelé festivalu v reakci na debatu, kterou vyvolalo zrušení pozvánky na galavečer pětici zástupců Alternativy pro Německo. Toto rozhodnutí zpochybnili dva členové poroty, podle nichž nesvědčí o otevřené diskusi.

Podle režiséra Wima Wenderse je Berlinale tradičně nejpolitičtější z velkých festivalů. "Mám ji rád, protože vždy otevře pusu a něco řekne," prohlásil o berlínské přehlídce rodák z Düsseldorfu.

Akce potrvá do 25. února, je prvním ze tří hlavních filmových festivalů v Evropě. V květnu následuje přehlídka v Cannes, v září pak ta v Benátkách. Z velkých hvězd se na Berlinale letos očekává například americký režisér Martin Scorsese, který převezme čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo.

Podle agentury AFP letos Berlinale klade důraz na filmy z Afriky, což nadchlo předsedkyni poroty. Dosud žádný africký tvůrce zde Zlatého medvěda nezískal.

Český film v hlavní soutěžní kategorii zastoupen stejně jako loni není, přesto diváci o českou produkci v Berlíně nepřijdou. Například v sekci Panorama se s dokumentem Ještě nejsem, kým chci být o fotografce Libuši Jarcovjákové představí režisérka Klára Tasovská.

 

Právě se děje

Další zprávy