Berlinale zahájí film s hvězdou Oppenheimera. Předloha vyšla i česky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 1. 2024 15:11
Letošní ročník festivalu Berlinale v německé metropoli 15. února slavnostně zahájí světová premiéra irsko-belgického filmu Takové maličkosti v hlavní roli s Cillianem Murphym, hvězdou loňského Oppenheimera. Ve čtvrtek to oznámili pořadatelé. Historické drama vzniklo adaptací stejnojmenné novely irské spisovatelky Claire Keeganové.
Cillian Murphy v Takových maličkostech hraje obchodníka s uhlím a otce pěti nezletilých dcer Billa.
Cillian Murphy v Takových maličkostech hraje obchodníka s uhlím a otce pěti nezletilých dcer Billa. | Foto: Shane O’Connor

Kniha, jež získala nominaci na Man Bookerovu cenu a v českém překladu Hany Ulmanové ji vloni vydalo nakladatelství Prostor, se točí kolem bolavého tématu nedávné irské historie: zneužívání svobodných matek a jejich dětí v církevních institucích.

Knižní předlohu v překladu Hany Ulmanové vydalo nakladatelství Prostor.
Knižní předlohu v překladu Hany Ulmanové vydalo nakladatelství Prostor. | Foto: Nakladatelství Prostor

Snímek natočil čtyřiačtyřicetiletý Tim Mielants, jenž si v roce 2019 odvezl cenu za režii z karlovarského festivalu za snímek Patrick.

Novinka se odehrává na irském maloměstě o Vánocích 1985. Cillian Murphy hraje obchodníka s uhlím a otce pěti nezletilých dcer Billa. V klášteře objeví zuboženou dívku, které bylo odebráno její čerstvě narozené dítě. Navzdory hrozící odplatě církevních hodnostářů se rozhodne týranou chovanku zachránit.

"Doufáme, že tento příběh, který spojuje dobrosrdečnost k těm nejzranitelnějším s odvahou postavit se bezpráví, bude rezonovat u všech diváků," říká umělecký ředitel berlínského festivalu Carlo Chatrian. Podle něj Cillian Murphy hraje "muže, který málo mluví, avšak oči má široce otevřené a jasné jako irské nebe".

Podle serveru Variety.com je irský herec Murphy momentálně jedním z největších favoritů letošní sezony filmových cen díky nedávné titulní roli v Oppenheimerovi, to znamená snímku Christophera Nolana. Za výkon v něm už získal Zlatý glóbus, tento týden byl nominován na britskou cenu Bafta a všeobecně se předpokládá, že bude mít šanci obdržet Oscara.

V Takových maličkostech herec účinkuje společně s kolegyní Emily Watsonovou či Ciaránem Hindsem. Murphy a režisér Mielants už spolupracovali na třetí řadě televizního seriálu Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu.

Téma týrání mladých žen a dětí v institucích katolické církve platilo v Irsku dlouhá léta za tabu. O utrpení dětí v internátních školách a svobodných matek nuceně umisťovaných v církevních domovech, kde je jeptišky využívaly na nucené práce a jejich děti bez souhlasu dávaly k adopci, se začalo mluvit teprve v 90. letech. Podle zprávy irské vlády z roku 2021 v církevních domovech zemřelo nejméně 9000 dětí a prošly jimi desítky tisíc žen. 18 měsíců v jednom takovém zařízení strávila třeba i známá zpěvačka Sinéad O’Connorová.

O takzvaných Magdaleniných prádelnách, jak se institucím říkalo, už vzniklo několik filmů i knih. "Prát skvrny, aby zmizely ty na vlastní duši, tak to církev podávala. Ve skutečnosti to byl výnosný podnik, v němž zadarmo pracovaly ty, jež někdo znásilnil, otěhotněly před svatbou nebo se jich rodina chtěla zbavit," napsal v literárním časopisu Host spisovatel Jan Němec, podle nějž je drobná vánoční próza Takové maličkosti na toto téma nicméně spíš "povídka na jeden večer, literárně nijak zvlášť štědrý".

Podle časopisu Respekt se knihou vine řada symbolů, které jí dodávají obecnější platnost, včetně té titulní maličkosti. "Základní křesťanský skutek tu neučiní instituce, která to má v 'popisu' práce, ale v čase Vánoc ho udělá obyčejný člověk, který se postaví proti krutosti systému i lhostejnosti," napsala redaktorka Silvie Lauder.

Filmovou adaptaci produkovali mimo jiné hollywoodské hvězdy Ben Affleck a Matt Damon. Na festivalu Berlinale bude usilovat o hlavní cenu, takzvaného Stříbrného medvěda. Zbylé soutěžní filmy pořadatelé představí příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy