Úspěch českého filmu. Tasovská na Berlinale uvede dokument o fotografce Jarcovjákové

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 12. 2023 22:35
Česká režisérka dokumentárních filmů Klára Tasovská na únorovém festivalu Berlinale v německé metropoli uvede světovou premiéru snímku Ještě nejsem, kým chci být, jejž natočila o fotografce Libuši Jarcovjákové. Ve čtvrtek to oznámili organizátoři, kteří Češku zařadili na prestižní seznam účastníků. Akce se uskuteční od 15. do 25. února.
Film o Libuši Jarcovjákové se jmenuje Ještě nejsem, kým chci být.
Film o Libuši Jarcovjákové se jmenuje Ještě nejsem, kým chci být. | Foto: Berlinale

Portrét oceňované fotografky Jarcovjákové vznikl v koprodukci Slovenska a Rakouska, Berlinale jej promítne v sekci Panorama. V ní se film bude ucházet o cenu publika.

Absolventka ateliéru nových médií na pražské Akademii výtvarných umění Tasovská patří k největším talentům české kinematografie. Podílela se na vzniku dokumentu Gottland a s kolegou Lukášem Kokešem režírovala tituly Pevnost či naposledy Nic jako dřív, což byl vhled do života teenagerů dospívajících v českém pohraničním maloměstě.

Libuše Jarcovjáková vystudovala pražskou FAMU, ale pracovala zejména v dělnických profesích. Na sklonku normalizace odešla do Západního Berlína, kde se živila jako pokojská. Fotila dění v pražském gay klubu, vietnamskou komunitu v Československu i další okrajová témata. Její rozostřené, přesvícené snímky popíraly veškerá kompoziční pravidla. Soustavně také zaznamenávala sama sebe, a to i v niterných situacích.

V 90. letech po návratu do Prahy učila na Střední průmyslové škole grafické, známé jako Hellichovka, "objevena" ale byla teprve v poslední dekádě. Asociace profesionálních fotografů České republiky ji jmenovala osobností české fotografie za rok 2017.

Dva roky nato patřila Jarcovjáková k hvězdám mezinárodního festivalu fotografie ve francouzském Arles, kde ukázala snímky zachycující skryté stránky života v normalizační Praze. Britský deník Guardian ji ve svém top 10 nejvýznamnějších fotografických událostí roku zařadil na první místo. S uznáním o ní referovaly francouzský Le Monde nebo zámořské New York Times. Ředitel přehlídky přirovnal Jarcovjákovou k americké hvězdě undergroundové fotografie Nan Goldin.

Naposledy vloni byla Češka nominovaná na Fotografku roku v rámci cen Czech Grand Design. "Ohlas po Arles byl takový, že jsem si musela vytvořit nějakou odpočinkovou polohu, abych si věci přeskupila v hlavě a ubránila se před tou spoustou impulzů," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Podle serveru Jarcovjáková svým hluboce empatickým pojetím reflexivní fotografie, zájmem o společensky přehlížená témata a zpodobněním vlastní tváře i těla předběhla dobu.

Vedení německého festivalu dosud zveřejnilo 11 filmů, které diváci uvidí v kategorii Panorama. Sedm z nich se na Berlinale dočká světové premiéry. Kompletní program organizátoři zveřejní 6. února. Festival byl založen roku 1951, vedle přehlídek v Cannes a Benátkách patří k nejuznávanějším v Evropě.

Video: Fotit v gay klubu byl ráj, říká Jarcovjáková

"Tehdy se neříkalo gay klub, ale buzinec. Společnost, která se tam stýkala, byla jako rodina," vyprávěla Libuše Jarcovjáková vloni v DVTV | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy