Vedení Berlinale po kritice zrušilo pozvání členů AfD na slavnostní zahájení

ČTK ČTK
8. 2. 2024 19:33
Vedení Berlinale po kritice zrušilo pozvání členů AfD na slavnostní zahájení

Vedení filmového festivalu Berlinale zrušilo pozvání pro členy Alternativy pro Německo na slavnostní zahájení poté, co se kvůli tomu stalo terčem kritiky. Ve čtvrtek to podle agentury DPA oznámili umělecký šéf festivalu Carlo Chatrian a výkonná ředitelka Mariette Rissenbeek.

V uplynulých týdnech vyšlo najevo, že politici AfD, další zástupci krajní pravice a ultrakonzervativní politici se loni v listopadu v Postupimi účastnili schůzky, na které probírali i snahy o to, aby lidé s přistěhovaleckými kořeny opustili Německo, a to i donucením.

"Dříve pozvané politiky a političky AfD jsme informovali o tom, že na Berlinale nejsou vítáni," uvedli nyní Chatrian aMariette Rissenbeek. Týká se to pěti představitelů strany, kteří původně dostali pozvánku na slavnostní zahájenína 15. února. Podle představitelů Berlinale zastává AfD a mnoho jejích členů názory, které jsou v rozporu se základními hodnotami demokracie.

Agentura DPA připomíná, že pozvání pro členy AfD na Berlinale vyvolalo vlnu kritiky, jež zesílila po odhalení investigativního týmu Correctiv o schůzce v Postupimi a po velkých demonstracích proti krajní pravici v řadě německých měst v uplynulých týdnech.

Mluvčí AfD řekl, že se strana k věci vyjádří v pátek. Dodal, že její zástupci dostali na galavečer jako obvykle pozvánku a oznámili, že přijdou.

 

Právě se děje

Další zprávy