Zemřela oscarová herečka Gena Rowlands. Bylo jí 94 let

ČTK ČTK
15. 8. 2024 5:15
Ve věku 94 let zemřela známá americká herečka Gena Rowlands, napsala tento čtvrtek americká média. Proslavily ji role ve filmech jejího manžela Johna Cassavetese či syna Nicka Cassavetese. V roce 2015 dostala čestného Oscara za celoživotní dílo.
Gena Rowlands se roku 1954 vdala za herce a pozdějšího režiséra Johna Cassavetese, s nímž měla tři děti.
Gena Rowlands se roku 1954 vdala za herce a pozdějšího režiséra Johna Cassavetese, s nímž měla tři děti. | Foto: Reuters

Podle bulvárního serveru TMZ herečka zemřela ve středu ve svém domě v Kalifornii. Úmrtí potvrdili zástupci jejího syna. Ten již dříve uvedl, že žena trpěla Alzheimerovou chorobou.

Genu Rowlands proslavily role ve filmech jejího manžela Johna Cassavetese, například Tváře, Minnie a Moskowitz, Žena pod vlivem či Gloria. Za poslední dva byla i nominovaná na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Později účinkovala také ve snímcích svého syna Nicka, například v Zápisníku jedné lásky. Objevila se rovněž ve filmech Jiná žena režiséra Woodyho Allena či Noc na Zemi od Jima Jarmusche.

"Měl velmi soucitný zájem o ženy a jejich problémy ve společnosti," řekla o filmech svého manžela Johna Cassavetese, který zemřel v roce 1989.

Získala také dvě ocenění Zlatý glóbus a řadu festivalových cen.

Video: Stalo se mi, že jsem pracoval pro Babiše. Slušný člověk to není, říká herec Vyorálek (22. 7. 2024)

"Spousta lidí světské spravedlnosti uniká. A konečné řešení je pro nás pro všechny trošku nezjevené a utajené," řekl v pořadu Spotlight herec Jiří Vyorálek. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy