Chránili svět před čarodějkou. Zemřel zelený strážce ze seriálu Power Rangers

Kultura AP, Kultura
21. 11. 2022 10:47
Jako Tommy alias zelený strážce ze seriálu Power Rangers proslul americký herec Jason David Frank, který teď zemřel ve věku 49 let. Sci-fi akční sága pro děti a teenagery, česky známá jako Strážci vesmíru, měla na televizi Fox Kids premiéru v roce 1993 a stala se součástí popkultury 90. let minulého století, píše agentura AP.
Na snímku z původních Strážců vesmíru je třetí zleva Jason David Frank jako Tommy alias zelený strážce.
Na snímku z původních Strážců vesmíru je třetí zleva Jason David Frank jako Tommy alias zelený strážce. | Foto: Profimedia.cz

Frankovo úmrtí, k němuž došlo ve státě Texas, potvrdila manažerka. Příčinu smrti neupřesnila. "Prosíme o respektování soukromí, aby se rodina a přátelé v tomto hrozném čase mohli vyrovnat se ztrátou tak úžasného člověka," uvedla.

Frankův kolega Walter Emanuel Jones, který v seriálu ztvárnil strážce s černým úborem, napsal na Instagram, že zprávě nemůže uvěřit. "Je mi těžko u srdce z toho, že jsme přišli o dalšího člena naší mimořádné rodiny," napsal. Frank je již druhým členem původních Strážců vesmíru, který zemřel. Roku 2001 při automobilové nehodě zesnula herečka Thuy Trang, žlutá strážkyně. Bylo jí 27 let.

Jason David Frank na newyorském Comic-Conu v roce 2017.
Jason David Frank na newyorském Comic-Conu v roce 2017. | Foto: Profimedia.cz

Seriál se odehrává ve fiktivním kalifornském městečku Angel Grove. Vypráví o pětici studentů střední školy ovládajících bojová umění, kteří byli obdařeni zvláštními schopnostmi a vyvoleni zachránit Zemi před zlou čarodějnicí Ritou i jejími netvory. Kromě karate jim k tomu pomáhá takzvané morfování, tedy schopnost proměnit se v superhrdiny v barevných kostýmech a přivolávat na pomoc obří robotické dinosaury. Série vycházela z japonské předlohy.

Tommy hraný Jasonem Davidem Frankem se v první řadě objevil nejprve jako záporná postava očarovaná Ritou. Hrdinové jej ale vysvobodili, načež se k nim Tommy později přidal coby bílý strážce. Také u diváků se stal jedním z nejoblíbenějších protagonistů, poznamenává agentura AP. Přestože tvůrci s ním původně počítali jen na několik epizod, pro velkou popularitu na obrazovkách zůstal a nakonec se stal lídrem týmu. Také podle jeho postavy pak začaly vznikat figurky a další hračky.

"Pamětníci už je z mysli nevymažou. Nástup dětského seriálu Power Rangers na televizní obrazovky byl v polovině 90. let explozivní. Ve dvaceti minutách jediné epizody se objevilo všechno − karate, tým superhrdinů, robodinosauři, ozvuky filmů se Supermanem i Flashem Gordonem, chytlavé tóny analogových syntezátorů i podladěných kytarových sól," popsalo Aktuálně.cz tuto "lacinou a třaskavou popkulturní směs, která fascinovala i urážela bezelstnou přihlouplostí".

Původní seriál skončil třetí řadou v roce 1995, kalifornský rodák Jason David Frank se však objevil ještě v několika přidružených sériích z tohoto světa. Uplatnil v nich zejména své bojové schopnosti: byl držitelem černého pasu v karate a ovládal taekwondo, judo, džiu-džitsu nebo thajský box.

Roku 1994 si otevřel vlastní dódžó neboli tělocvičnu, kde učil kombinaci těchto bojových umění, doplňuje časopis Variety.com.

Účinkoval také ve filmech Power Rangers z roku 1995 a menší roli měl v tom novějším z roku 2017. Původní seriál Strážci vesmíru patřil v lednu 1997 k první nabídce tehdy nové televize Prima, do té doby známé jako FTV Premiéra, na programu byl každou neděli. Dnes je k vidění na českém Netflixu.

Jiné role herce Jasona Davida Franka neproslavily, v letech 2009 a 2010 se zkoušel profesionálně věnovat bojovým uměním. Podle bulvárního webu TMZ jeho manželka letos v srpnu podala žádost o rozvod. Britský list Guardian naznačuje, že podle více zdrojů mohl herec spáchat sebevraždu. Frank měl čtyři děti.

První ze čtyř epizod původních Strážců vesmíru s Jasonem Davidem Frankem v roli Tommyho. | Video: Power Rangers
 

Právě se děje

Další zprávy