Za Anglického krále asi Oscara nedostanu, myslí Menzel

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 9. 2007 14:55
O zlatou sošku bude za Česko bojovat Jan Dítě
Foto: Bioscop

Praha - Členové české filmové a televizní akademie (ČFTA) vybrali českého kandidáta do oskarového klání. Je jím snímek Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále, adaptace známého románu Bohumila Hrabala. Režisér tak do oskarového klání vstupuje čtyřicet let poté, co si odtud odnesl sošku za své Ostře sledované vlaky.

"Nominace filmu do oscarové soutěže mě potěšila, protože ho zvolili moji kolegové z České filmové akademie a to jsou lidi, kteří něco o filmu vědí," vzkazuje pro Aktuálně.cz ze zahraničí Jiří Menzel s tím, že byl příjemně překvapen, přesto je sám skeptický vůči výsledku hlasování v Americe. "Je jiná doba a nejsem si jist, že film odpovídá americkému vkusu."

Obsluhoval jsem anglického krále: Oldřich Kaiser a Marián Labuda jako Jan Dítě a Walden
Obsluhoval jsem anglického krále: Oldřich Kaiser a Marián Labuda jako Jan Dítě a Walden | Foto: Bioscop

V Anglickém králi vypráví příběh pikolíka Jana Dítěte a jeho cesty mezi luxusními hotely a osudovými dívkami. Film má mezinárodní obsazení, kromě Oldřicha Kaisera či Mariána Labudy si v něm zahrál bulharský herec Ivan Barnev či Němka Julia Jetschová.

Anglický král na domácí frontě zaznamenal smíšené reakce novinářů i veřejnosti, v zahraničí naopak bodoval jako opulentně líbezný obraz nedávné minulosti českého národa. Z únorového Berlinale si odvezl cenu mezinárodní asociace kritiků FIPRESCI.

Anglický král se utká i o cenu fanoušků v klání Evropské filmové akademie. Lidé mohou hlasovat na adrese www.peopleschoiceaward.org.

 

Do soutěže o Nejlepší cizojazyčný film Americká filmová akademie vyzvala celkem 95 zemí. Některé z nich už také vybraly své kandidáty. Francie do boje vysílá adaptaci komiksu Marjane Satrapiové Persepolis. Aktuálně je v kinech rakouský kandidát - Ďáblova dílna Stefana Ruzowitzkého. Stejně jako maďarský zástupce, groteskní Taxidermia.

Benátky: Ang Lee - Lust, Caution
Benátky: Ang Lee - Lust, Caution | Foto: Aktuálně.cz

Velkým favoritem by mohl být rumunský film  4 měsíce, 3 týdny, 2 dny, který si odvezl letos hlavní cenu z Cannes. Taiwan už nominoval Lust, Caution Anga Leeho, vítězný film letošních Benátek.

Kanada vysílá film Denise Arcanda, který tu v roce 2004 bodoval s Invazí barbarů. Německo pak nový film Fatiha Akina Auf der anderen Seite. Irsko do oskarového klání vybralo film Králové Toma Collinse.

Loni na cizojazyčné Oscary nominovalo své filmy rekordních jedenašedesát zemí. A vítěz, německé drama Životy těch druhých, se poprvé vybíral podle nových pravidel.

Do té doby část Akademie provedla předvýběr a z něho se zrodila finálová pětka. Od loňska sedm stovek akademiků v Los Angeles určí devět snímků ze všech přihlášených. Ve druhé fázi třicetičlenná skupina (deset z první poroty, deset mimo porotu a zbytek akademiků z New Yorku) po týdenní projekci zvolí konečné soupeře.

Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Cannes

Jak řekl prezident akademie Sid Ganis, změny jsou "konstruktivní a neotřásají základy." Slibuje si od nich větší mediální slávu neamerických snímků a navýšení zisků v kinech. Kosmopolitní změny navíc umožňují, aby cizojazyčné filmy bodovaly i v hlavních kategoriích - jak se to loni povedlo třeba Faunovu labyrintu.

V roce 2007 zatím vstoupilo do kin jedenáct českých filmů. Z nich Anglický král o oskarovou nominaci nejvíc bojoval s dvěma filmy z produkce Jana Svěráka -  s Vratnými lahvemi a s Tajnostmi Alice Nellis. Letos měl premiéru i Hřebejkův Medvídek, Vejdělkův Roming či na festivalech oblíbené Pusinky Karin Babinské.

Anglický král vstoupil do kin na sklonku roku 2006, ale pro vyslání na Oscary už to bylo pozdě. Čeští akademici na zlaté sošky za Českou republiku nominovali film Šílení. Pozoruhodný snímek Jana Švankmajera se ovšem do finále nedostal.

Češi si nicméně několikrát už z USA zlatou sošku přivezli. V roce 1965 vyhrál kategorii nejlepší zahraniční film Obchod na korze. V roce 1967 tu bodoval právě Menzel s Ostře sledovanými vlaky, v roce 1996 na podiu stál Jan Svěrák s Koljou alias malým Andrejem Chalimonem.

Oscaři se letos budou udělovat 24. února, bude to jubilejní osmdesátý ročník. Nominace budou vyhlášeny 22. ledna. 

 

Právě se děje

Další zprávy