Doma se Menzel nelíbí, z Berlína má cenu

ČTK, Hej
16. 2. 2007 22:28
Berlín - Čeští publicisté se se zahraničními neshodli. Jiří Menzel dostal na Berlinale za Anglického krále cenu kritiků. Líbila se i projekce.
Foto: ČTK

V českém tisku si po prosincovém uvedení vysloužil Menzelův snímek spíše odmítavé reakce. Zato Mezinárodní asociace filmových kritiků ho za adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále na Berlinale ocenila cenou FIPRESCI.

Dalšími laureáty této trofeje se staly německý snímek Lovečtí psi režisérky Anny-Kristiny Reyelsové a německo-turecký film Takva režiséra Özera Kiziltana.

Menzelův Anglický král bojuje v hlavní soutěži berlínského festivalu. Jeho páteční projekci ocenili diváci podle agentur vřelým potleskem, stejně jako celý tým.

Na představení přišel německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. "Bylo to výborné, i když jsem trochu zaujatý, protože jsem před léty četl tuto Hrabalovu knihu, která patří k mým oblíbeným," řekl německý šéfdiplomat. "Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád," ocenil Menzelův film Steinmeier.

Hned po promítání si šel Menzel pro cenu kritiků. "Je to pro mne obzvlášť velké vyznamenání, protože normálně jsou filmaři a kritici v pozicích nepřátel. Pro tuto chvíli jsem jejich kamarádem. Udělil jsem jim generální pardon," řekl .

Režisér přiznal, že mu vadila suverenita českých recenzentů, kteří jeho film kritizovali. "Kritici si obvykle myslí, že všechno vědí. Já na rozdíl od nich neustále pochybuji, ale přesto si troufám tvrdit, že o Hrabalovi vím víc. Zatímco oni o tom jenom píší - ale takový je život," dodal Menzel.

Foto: ČTK

Podle novin a festivalových deníků má Menzelův film šanci i na některou z hlavních cen, tradičních Medvědů. Mnozí diváci prý třeba herce Ivana Barneva považují za kandidáta, který má největší vyhlídky na trofej za herecký výkon.

Filmoví kritici zatím nad průběhem souteže nijak nadšení nebyli. Mezi favority figuruje špionážní drama Roberta de Nira Dobrý pastýř nebo německo-rakouská koprodukce Padělatelé o falšování britských liber v koncentráku. Šance se přisuzují čínským společenským dramatům

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

I proto si tamní média od Menzelova filmu, kde hraje německá herečka Julia Jentschová, hodně slibovala. A tak se tiskovky před soutěžním promítáním zúčastnily zhruba dvě stovky zahraničních novinářů. Ovace bulharských novinářek vyvolala zajména účast Barneva, bulharského představitele mladého Jana Dítěte.

Krom něj do Berlína s filmem přijeli režisér Jiří Menzel a herec Oldřich Kaiser, dorazila i Jentschová. "Scénář mě fascinoval, do té doby jsem nikdy nic takového nečetla," řekla herečka, která s režisérem dlouho o roli diskutovala.

"Je to krásný Hrabalův román a nabídli mi za jeho adaptaci slušný honorář," šokoval prý zprvu režisér přítomné odpovědí na otázku, co ho na námětu fascinovalo. Je to už šestá Hrabalova látka v jeho rukou a spisovatel mu přináší výsledky.

Držitel Oscara za přepis Ostře sledovaných vlaků získal v roce 1990, na jubilejním 40. ročníku berlínského festivalu, za Skřivánky na niti hlavní cenu, Zlatého medvěda; od té doby česko na Berlinale nesoutěžilo.

Foto: ČTK

Snímek s rozpočtem 85 milionů korun si z nedávného nominačního večera Českého lva odnesl jedenáct šancí na filmové ceny. V českých kinech atakuje návštěvnost Anglického krále půlmilionovou hranici a Menzel, který se za kameru vrátil po třinácti letech, se netají, že snímek natáčel právě s cílem, aby na něj chodili diváci. Ceny prý nic neznamenají - tedy kromě Lvů, které jsou od kolegů.

Agentura Reuters napsala, že Menzel dostál Hrabalově poetice a natočil film obsahující komediální i tragické momenty, jen občas sklouzávající k sentimentu.

Od konce ledna má Anglický svého zahraničního distributora - společnost Bavaria Film International se sídlem v Mnichově. Její zástupci uvedli, že zatím byl prodán do Argentiny, Chile, Brazílie, Paraguaye, Uruguaye a na Tchaj-wan. Čeká se na kritiky v tisku a reakce distributorů v německy mluvících zemích.

Jury FIPRESCI patří k vůbec nejstarším neoficiálním porotám, neboť sdružení vzniklo na začátku 30. let. Působí ve čtyřech desítkách zemí a obesílá zhruba stejný počet festivalů. Vzniklo s cílem propagovat a rozvíjet filmové umění a dohlížet na profesní zájmy.

 

Právě se děje

Další zprávy