Jak Čech padělal dolary pro Hitlera

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 9. 2007 16:55
Český podíl na největší padělatelské akci všech dob

Recenze - Nestává se často, že by se hrdinou zahraničního snímku stal Čech. Ani Adolf Burger není ústřední postavou Ďáblovy dílny, ale je figurou významnou. A také autorem knihy, která je námětem filmu a který je paradoxně nejlepší v momentech, kdy se v něm postava Burgera vůbec nevyskytuje.

Ďáblova dílna vypráví o největší padělatelské akci všech dob, operaci Bernhard. Na příkaz nacistického vedení byla na sklonku války v koncentračním táboře Sachsenhausen shromážděna tiskařská a padělatelská elita doby, aby vyrobila co nejautentičtější kopie britské a posléze i americké měny. Těmi nacisté hodlali zaplavit trhy nepřátel a přispět tak k jejich zničení.

Dílnu vede původně ruský malíř, později elitní berlínský padělatel Sally Sorowitsch v podání typově i herecky přesného a vynikajícího Karla Markovicse. Proč nevydělává peníze uměním? Protože vydělávat peníze penězi je přece lepší, říká. Dokud se nestane oním ďáblem, pod kterým slouží nacistům i Adolf Burger.

Příběh padělatelů je pozoruhodný a o filmové zpracování si přímo říká. Režiséru Stefanu Ruzowitzkému se povedlo podat závažné téma s vkusem, aniž upadnul do melodramatické či sentimentální roviny.

Zůstává šikovně v žánru vězeňského či válečného dramatu, které je napínavé od začátku do konce. Zasazení do prostředí koncentráku mu "jen" dodává na tragické síle. Ruzowitzky také vytváří zajímavé kontrasty - šokující záběry z koncentráku klidně proloží až komickou scénou, když hrdinu zavede na návštěvu do rodiny hodného esesáka s knedlíkovitě laskavým obličejem.

Ďáblova dílna
Ďáblova dílna | Foto: HCE

Válka tu je přítomna jakoby zdáli, ale i přesto intenzivně. Podivně nerovnovážný vztah mezi vězni a jejich věznitelem, ve kterém se míchá mocenská nadřazenost, ale také respekt k práci a osobnostem vězňů, připomíná motivy klasických válečných snímků.

Sallyho dílna leží uprostřed koncentračního tábora, přesto je místem pro vyvolené - zubožení vězni, kteří jsou sem svezeni z koncentráků po celé Evropě, se dočkají měkkých postelí, pravidelné stravy i vcelku vlídného zacházení, nemluvě o vymoženostech typu hudby a ping pongu.

Přesto v nich - a v Burgerovi především - hlodají výčitky svědomí, že podporují nacistický režim. Idealistický Burger odstartuje pár sabotážních akcí, ale ohrozí jimi víc svůj život než cokoliv jiného.

August Diehl z filmu Ďáblova dílna
August Diehl z filmu Ďáblova dílna | Foto: www.diefaelscher.de

Sallyho pragmatický přístup je s tím jeho v ostrém rozporu - výčitky svědomí si příliš nepřipouští, od začátku bere práci jako výzvu, která mu může přinést ještě větší slávu v padělatelské branži. Ale i jemu čím dál zřetelněji dochází, že čím rychleji bude mít zakázku hotovou, tím blíž má k plynové komoře.

Právě pro tu plastickou rozporuplnost Sallyho postava vyznívá uvěřitelněji, Burger je vylíčen až nerealisticky kladně. Jako by bylo znát, že byl autorem předlohy, a právě to jeho postavu obralo o větší ambivalentnost a výstižnost, nemluvě o slabším ztvárnění.

August Diehl v roli Burgera sice podává obstojný výkon jako většina herců, ale Karl Markovics v roli Sallyho exceluje. Dokazuje, že má na mnohem víc než na roli v seriálu Komisař Rex, odkud ho možná většina českých diváků pozná.

Ďáblova dílna
Ďáblova dílna | Foto: HCE

Snímek je nejpoutavější právě ve svých rozporuplných momentech bez poněkud černobílé postavy Burgera. Ale kdoví, jestli by se bez jeho svědectví o největší padělatelské akci všech dob, při níž Sallyho tým zfalšoval během pár měsíců čtyřnásobek britské devizové rezervy, svět vůbec dozvěděl.

Ďáblova dílna (Die Falscher), Rakousko/Německo 2007. Scénář Adolf Burger a Stefan Ruzowitzky, režie Stefan Ruzowitzky, hrají Karl Markovics, August, Diehl, David Striesow a další. 98 minut, distribuce CHCE.

 

Právě se děje

Další zprávy