Z jeho snů se staly noční můry. Do Varů přijíždí snílek Johnny Depp

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 8. 2021 13:32
Nejprve hrál obyčejného kluka ze sousedství nebo středoškoláka, který je ve skutečnosti detektivem. Johnny Depp, jenž nyní přijíždí na filmový festival v Karlových Varech, proslul spoluprací s režisérem Timem Burtonem i snímky jako Mrtvý muž nebo Strach a hnus v Las Vegas. A samozřejmě coby kapitán Jack Sparrow z Pirátů z Karibiku. V posledních letech však zažívá pád.
Johnny Depp ve slavné scéně z Mrtvého muže. | Video: Miramax Films

Když je pistole mocnější než pero

Ke druhé Deppově vrcholné roli vedla spolupráce s dalším režisérem věnujícím se cizincům a outsiderům, kteří nepatří do světa, v němž jsou nuceni žít. Ve filmu Mrtvý muž z roku 1995 účetní William Blake přijíždí na Divoký západ jako ztělesnění všeho, kvůli čemu v drsném prostředí špinavých pistolníků nemůže přežít ani minutu.

Blake je v tomto smutném westernu hned několikanásobným cizincem: účetním mezi pistolníky, bílým mezi indiány a také mrtvým mezi živými. Putuje nehostinnou krajinou, nevyhnutelně předurčen ke smrti, a v jedné z nejsilnějších transformací v dějinách kinematografie naplno přijímá identitu romantického básníka, s nímž sdílí jméno.

Věta "Jmenuji se William Blake a tohle je má poezie", po níž následuje výstřel přesný jako ten nejlepší verš, patří k nejznámějším filmovým momentům 90. let minulého století.

 

Právě se děje

Další zprávy