Nakladatelství ustoupilo zaměstnancům, po protestech paměti Woodyho Allena nevydá

ČTK ČTK, DPA
7. 3. 2020 17:04
Nakladatelská skupina Hachette zrušila plánované vydání pamětí Woodyho Allena. Důvodem je fakt, že americký filmař byl roku 1992 obviněn z údajného sexuálního obtěžování své adoptivní dcery. Zaměstnanci na protest proti vydání memoárů stávkovali.
Woody Allen je také hudebníkem. Na snímku z loňska hraje se skupinou The Eddy Davis New Orleans Jazz v Madridu.
Woody Allen je také hudebníkem. Na snímku z loňska hraje se skupinou The Eddy Davis New Orleans Jazz v Madridu. | Foto: ČTK/EFE

Kniha nazvaná Apropos of Nothing (Co se týče ničeho) měla na pulty přijít 7. dubna a kromě USA se dostat také do Kanady, Itálie, Francie, Německa nebo Španělska.

"Rozhodnout, že Allenovu knihu nevydáme, bylo těžké," oznámila firma, která prý k podobným krokům přistupuje výjimečně. "Vydali jsme mnoho rozporuplných knih a v budoucnu s tím budeme pokračovat. Jako nakladatelství se neustále snažíme dát prostor různým názorům a protikladným pohledům na věc."

Proti vydání memoárů čtyřiaosmdesátiletého režiséra, scenáristy, herce, spisovatele a trojnásobného držitele Oscara se vyslovila jak jeho adoptivní dcera Dylan Farrowová, tak Allenův syn a novinář Ronan Farrow. Ten u stejné nakladatelské skupiny minulý rok publikoval knihu týkající se aféry bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Ze zneužití tehdy sedmileté adoptivní dcery Dylan Farrowové v roce 1992 obvinila Woodyho Allena jeho bývalá partnerka Mia Farrowová. Nařčení, které v průběhu dekád opakovaně připomínají média, Allen vždy odmítl.

Prokurátor státu Connecticut, který se případem zabýval, po dlouhém vyšetřování rozhodl filmaře neobžalovat. Ve zdůvodnění uvedl, že Allena stále podezírá, chce však adoptivní dceru ušetřit traumatického procesu. Dylan Farrowová obvinění obnovila začátkem roku 2018.

Ke zprávě o chystaném zveřejnění Allenovy knihy nyní adoptivní dcera uvedla, že ji to hluboce zraňuje. Věc považuje za "zradu na bratrovi" Ronanu Farrowovi, který svou prací, publikovanou u Hachette, dal hlas obětem sexuálního násilí.

S vydáním Allenových pamětí nesouhlasilo ani víc než 100 zaměstnanců Hachette, kteří ve čtvrtek odpoledne na protest stávkovali a protestovali před kancelářemi firmy na newyorském náměstí Rockefeller Plaza. Podle agentury DPA "solidárně stojí za Ronanem Farrowem, Dylan Farrowovou a oběťmi sexuálního násilí", jak uvedli.

Dav si vybral několik předáků, kteří pak jednali s ředitelem firmy Michaelem Pietschem, popisuje deník New York Times. Podle něj padly tři podmínky: Pietsch musí zrušit vydání Allenových pamětí, veřejně se omluvit a přiznat zaměstnancům Hachette, aby veřejně a bez obav o ztrátu zaměstnání mohli kritizovat knihy, které nakladatelství vydá, avšak oni s tím nesouhlasí.

Právo zaměstnanců Hachette protestovat proti zaměstnavateli hájí také nezisková organizace PEN America, přestože tu jinak celková situace znepokojuje.

"Všichni, včetně spisovatelů a zaměstnanců nakladatelství, podle nás mají právo vyjádřit svůj nesouhlas. Zároveň nás ovšem znepokojuje současný trend, kdy se knihy přestávají vydávat či distribuovat. Čtenáře to připravuje o možnost udělat si vlastní názor a vydavatele to odrazuje od diskutabilních témat," uvedla šéfka PEN America Suzanne Nosselová.

"Zároveň si myslíme, že jakmile je kniha připravena k vydání, neměla by být stažena jen proto, že je kontroverzní nebo vyvolává hlasitou kritiku," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy