Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Snímek ze Všechno dobře dopadne.
Snímek ze Všechno dobře dopadne. | Foto: MFDF Ji.hlava

Nejdůležitější stvoření na Zemi

Všechno dobře dopadne
Režie: Miroslav Janek, sekce Česká radost

"Když Ježíš se svatým Petrem chodili po Zemi, došli k dutému stromu. Ježíš přistoupil k dutině, na čele měl nešťovičku, kterou si odloupl a položil ji do dutiny. Svatý Petr říká: Ježíši, proč toto činíš? - To poznáš později," vypráví včelař biblickou historku o zrození včel.

Poetický esej Miroslava Janka nazvaný Všechno dobře dopadne pochopitelně nezůstane u toho, že včely se tak jmenují, neboť pocházejí z Ježíšova čela. Dokumentarista, který spolupracoval se slavným autorem filmových esejů Godfreyem Reggiem, se s vášní i citem - a za pomoci včelařů či vědců - noří do dynamiky fungování včelího úlu. Skrze tyto bytosti, jejichž činnost je klíčová pro fungování planety i přežití lidstva, se pokouší nahlédnout svět z jiné perspektivy.

Snímek má potutelně mnohoznačný název. Je v něm jistota, že na Zemi všechno dobře dopadne. A zároveň úzkost: není tak zcela jisté, zda se toho šťastného konce zvládne zúčastnit také lidstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy