Film o záchraně chlapců z jeskyně. Potápěče hrají hvězdy Mortensen s Farrellem

Pavel Sladký Pavel Sladký
15. 8. 2022 11:55
Oscarový režisér Ron Howard zfilmoval napínavé události z roku 2018, kdy svět sledoval záchranu chlapců ze zaplavené jeskyně v Thajsku. Snímek nazvaný Třináct životů lze vidět ve videotéce Amazon Prime Video.

Dvanáct chlapců i se svým fotbalovým trenérem během výletu uvízlo v jeskyni Tham Luang na severu Thajska. Uzavřely je tam monzunové deště, jež podzemí zaplavily. Nesmírně riskantní záchranářská operace, do které se zapojily armáda, místní úřady, dobrovolníci i mezinárodní specialisti, trvala více než dva týdny a pronikla do zpravodajství po celém světě.

Mladé fotbalisty ve věku od 11 a 16 let pátrači po několika dnech objevili živé na vyvýšeném místě asi čtyři kilometry od ústí jeskyně. To však byl jen složité začátek mise, jak je odtamtud dostat.

Sotva akce skončila, začaly spekulace, kdo mediální událost léta 2018 zfilmuje. Látka přece nabízí nejenom drama, které sledovala široká veřejnost: disponuje také exotickými lokacemi a komplikovaným, ale emotivním příběhem více lidí a unikátním řešením nenadálé situace.

Dnes už o Tham Luang existuje mnoho dokumentárních snímků. Spektakulární podívanou nazvanou Záchrana připravili pro stanici National Geographic režiséři Elizabeth Chai Vasarhelyiová a Jimmy Chin, dvojice držitelů Oscara za také v Česku známý horolezecký snímek Free Solo. Jejich film o záchraně thajských chlapců je k vidění na platformě Disney+, zatímco na webu České televize se tématu věnoval dokument zahraničního zpravodaje Martina Jonáše.

Než podle kauzy v září Netflix odvysílá hranou minisérii, je tu teď první hraný film. Natočil jej zkušený hollywoodský tvůrce Ron Howard, autor oscarové Čisté duše s hercem Russellem Crowem, Apolla 13 s Tomem Hanksem nebo Rivalů s Daniel Brühlem a Chrisem Hemsworthem.

Adrenalinová dramata s mužskými hrdiny osmašedesátiletému režisérovi sluší. Mnohem méně se mu daří se snímky, jako byla předloňská Americká elegie: také hvězdně obsazená, ale sklízející kritické odsudky i nominaci na Zlatou malinu pro nejhorší počin roku.

Film Třináct životů je na Amazon Prime Video s českými titulky. | Video: Amazon Prime Video

V případě Třinácti životů stál producent a režisér Howard před jasným úkolem: zjednodušit a zpřehlednit komplikované záchranářské práce, kterých se účastnilo mnoho lidí a odehrávaly se v nepřehledném, tmavém prostředí zatopené jeskyně. Zároveň byla potřeba zůstat věrný reáliím a napodobit obrazy, jež lidem utkvěly v paměti ze zpravodajství.

Howard také potřeboval vyvážit podíl zahraniční pomoci ze 17 zemí s nasazením thajských sil. Hned po záchranné operaci například americký režisér asijského původu John M. Chu varoval před takzvaným whitewashingem: tedy aby například filmaři z Hollywoodu nevyprávěli příběh "koloniálně" a nepřipsali na thajské půdě zásluhy jen hrdinům ze Západu.

Ron Howard, respektive scenáristé William Nicholson a Don MacPherson, se opřeli mimo jiné o knihu britského jeskynního potápěče Ricka Stantona nazvanou Aquanaut: A Life Beneath the Surface. Není tedy divu, že protagonisty příběhu jsou Stanton v podání Vigga Mortensena a jeho kolega John Volanthen, kterého hraje Colin Farrell.

Především Mortensenův skeptický, až bručounský Stanton, matador bez růžových brýlí o světě, vyznívá sympaticky. Farrell ho doplňuje jako empatičtější Volanthen, jenž v chlapcích vidí svého syna.

Hlavním tématem Třinácti životů - nad rámec samotného souboje s nástrahami přírody - je týmovost. Mezi thajskou armádou a zahraničními potápěči to zpočátku skřípe, stejně jako mezi místními politiky. Bez spolupráce by ale jakákoli snaha přišla vniveč, což si všichni včas uvědomí. Týmový duch udržuje při životě i mladíky uvězněné v jeskyni.

Také kvůli respektu k místním Ron Howard vybral thajského kameramana Sayombhua Mukdeeproma, který spolupracoval na kouzelných filmech svého krajana Apichatponga Weerasethakula a snímá i díla Itala Lucy Guadanina jako Dej mi své jméno.

Štáb pracoval částečně v Thajsku, ale převážně v Austrálii, a to jak v jeskyních, tak v nádržích zbudovaných pro potřeby natáčení. Snímek sice využívá vizuální efekty a triky, základ ale tvoří herecká akce a filmařina ze staré školy.

Colin Farrell jako John, Paul Gleeson coby Jason a Thira Chutikul v roli Kieta.
Colin Farrell jako John, Paul Gleeson coby Jason a Thira Chutikul v roli Kieta. | Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures

Na plátně jsou obrazy bezpochyby o mnoho světlejší a situace přehlednější, než se v zatopené jeskyni musela jevit potápěčům. Diváci se ale snáze orientují v prostoru i dění.

Expozice skýtá nástrahy v podobě velkého množství postav, které navíc vzápětí zmizí v útrobách podzemí. Howard začátek bere tak rychle, jak to jen jde, i tak ale vyprávění trvá téměř dvě a půl hodiny. Když potápěči po zhruba 45 minutách objeví skupinu hladových chlapců, všechno teprve začíná.

Slabé místo představuje scéna s jediným úmrtím, k němuž v jeskyni došlo. Sledovat utonutí tváří v tvář oběti je snad trochu příliš.

Jinak ale Ron Howard natočil solidní drama, které patří k tomu lepšímu z jeho filmografie. Sice mu dominuje západní perspektiva, ale například k vedlejším dobrovolnickým postavám se chová s respektem. Vyhýbá se nástrahám banálního dokudramatu, ani uměle nespojuje všechny dramatické linie v jedinou.

Vznikla pocta těm, kdo se nezalekli riskantního řešení, když jiné nebylo po ruce, a dotáhli jej do zdárného konce. Film bez většího patosu vyzdvihuje mezinárodní spolupráci, moment, který "spojil národy" ve prospěch chlapců a jejich rodin. Nejlepší je sledovat ho jako mimořádné dobrodružství, jež nakonec posunulo hranice možného.

Film

Třináct životů
Režie: Ron Howard
Film je k vidění na Amazon Prime Video.

 

Právě se děje

Další zprávy