Seriál podle Sally Rooney: Milostný čtyřúhelník a úsilí o život prožitý se ctí

Pavel Sladký Pavel Sladký
9. 8. 2022 17:52
Na českém HBO Max lze vidět dvanáctidílný seriál Rozhovory s přáteli, adaptaci stejnojmenného bestselleru irské spisovatelky Sally Rooneyové.

"V časech krize se musíme znovu a znovu rozhodovat, koho milujeme," zní motto knihy převzaté od amerického básníka a hudebníka Franka O’Hary. Naznačuje, že příběh ze současného Dublinu není jen love story a intimní drama. Má širší společenské souřadnice.

Hrdinka seriálu Frances žije v irské metropoli, studuje literaturu a píše básně i povídky. Na rozdíl od své nejlepší kamarádky Bobbi je introvertka. Dívky spolu dříve chodily, teď jsou nerozlučné přítelkyně a účinkují na večerech slam poetry či mluveného slova. Frances píše texty, Bobbi dominuje společnému přednesu.

Na jednom vystoupení se seznámí s Melissou, zavedenou literátkou. A také s jejím manželem Nickem, pohledným hercem, kterého Frances nejprve sarkasticky označí za "manžela na ozdobu".

Zatímco Bobbi rychle nachází zalíbení v Melisse, Frances se sbližuje s Nickem. Sdílejí pocit, že v sobě nosí o dost víc, než dokážou vyjádřit a sdílet se světem. A když už se vysloví, často mají chuť hned vykřiknout "můj bože!" s pocitem trapnosti, že to vyznělo tak neobratně. Bobbi o Frances mluví jako o "potlačované povaze", čímž naráží na množství událostí a myšlenek, které si její přítelkyně nechává pro sebe. Mezi Nickem a Frances mezitím začíná románek.

Propast mezi slovy a emocemi

Tvůrci seriálu, včetně autorky předlohy Sally Rooneyové v roli producentky, nerozvíjejí jen romantickou linii. Pojmenovávají například takzvaný imposter syndrom, tedy stav mysli, kdy člověk pochybuje o svých kvalitách a obává se, že bude odhalen jako podvodník: jako někdo, kdo na to všechno prostě nemá.

Rozhovory s přáteli se dále zaobírají nerozhodností, introvertním stresem, depresemi i overthinkingem, což je přehnané přemítání nad každým rozhodnutím či budoucími scénáři.

Nick i Frances často váhají, než vysloví i relativně přímočará sdělení nebo pojmenují své pocity. Na tom stojí i herecké pojetí: jak Alison Oliverová, tak Joe Alwyn v roli Nicka výrazně pracují s odmlkami a mimikou, která předchází jakékoli výpovědi prolamující ostýchavé mlčení.

Pětadvacetiletá Oliverová je velkým objevem seriálu, o čtyři roky staršího Alwyna brzy uvidíme v covidovém politickém thrilleru Claire Denisové nazvaném Stars at Noon. Tam ale záhadnost jeho postavy vyvěrá z jiných zdrojů.

Seriál Rozhovory s přáteli je na HBO Max s českými titulky. | Video: Hulu

Souhlas se vztahem

Civilně pojaté Rozhovory s přáteli dávají hercům velký prostor a zobrazují pocity nejen mladých ze současných západních měst. Bobbi a Frances žijí ve světě, kde sice reagují na zavedené stereotypy, ale mohou se svobodně rozhodovat o své sexualitě a hledat vlastní identitu.

Ideálem obou dívek je "spontánní souhlas", jak to Frances nazve v jedné hospodské debatě. Na mysli má korektní, férové vztahy s okolím bez nutně dlouhodobých monogamních vazeb, které by okorávaly.

Prvotina Sally Rooneyové, tehdy šestadvacetileté autorky, zaznamenala roku 2017 mimořádný ohlas a udělala z ní novou literární hvězdu. Seriálové adaptace se však předloni nejprve dočkal následující bestseller Normální lidi.

Rozhovory s přáteli teď připravil tým scenáristů v čele s  Meadhbh McHughovou a Alice McBirchovou. Režírovali Leanne Welhamová a Lenny Abrahamson.

Welhamová zaujala v Británii svým debutem Pili, Abrahamson je českým divákům známý díky filmům Frank nebo Pokoj. Toto drama zajímavě vylíčilo emotivní život osob překonávajících mimořádné obtíže a vyneslo Oscara herečce Brie Larsonové.

"Nemůžeš to ovládat. Jen se rozhoduješ a doufáš, že to dobře dopadne," říká v novém seriálu Francesina matka. Nejen postavy rodičů rozšiřují příběh nad rámec generačního portrétu a dramatu milostného čtyřúhelníku.

Jemima Kirkeová jako Melissa, Sasha Laneová coby Bobbi, Alison Oliverová v roli Frances a Joe Alwyn jako Nick.
Jemima Kirkeová jako Melissa, Sasha Laneová coby Bobbi, Alison Oliverová v roli Frances a Joe Alwyn jako Nick. | Foto: HBO

Rozhovory s přáteli vyznívají skromně, neambiciózně, nepřitahují pozornost po formální stránce. Půlhodinové epizody však artikulují spoustu aktuálních témat. Formát série soustředěné kolem jednotlivých událostí jim sluší víc než sevřené celovečerní drama.

Tvůrci se s lehkostí vyhýbají stereotypům o nevěře, genderu nebo krizových partnerských situacích. Ukazují, jak dnes může vypadat snaha o svobodnou mysl a úsilí zvládat život se ctí k ostatním i sobě samému. Což je pro většinu postav jedno a totéž.

Seriál

Rozhovory s přáteli
Režie: Lenny Abrahamson a Leanne Welhamová
Seriál je k vidění na českém HBO Max.

 

Právě se děje

Další zprávy