Tipy z jihlavského festivalu: Co dělí českou společnost a koho provází síla

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2021 15:40
Jeden film dává prostor "pražské kavárně" i voličům SPD a snaží se pochopit, kam zmizel jednotný porevoluční étos. Jiné snímky se zabývají osudem romských partyzánů, kauzami na Slovensku nebo životem bosenských pastevců svázaným islámským směrem saláfismus. V úterý začíná další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Vybíráme tipy z domácí soutěžní sekce Česká radost.
Ukázka z filmu Milý tati. | Video: FAMU

Milý tati

Režie: Diana Cam Van Nguyen

Jak najít zpřetrhané rodinné vazby? Vietnamsko-česká režisérka "píše" osobní animovaný dopis svému otci a kombinací více technik včetně rotoskopie, stop motion a ploškové animace na krátké ploše filmu Milý tati skládá působivý intimní deník i kondenzované a trefné obecné zamyšlení.

Tento dopis otci, který jí sám kdysi psal z vězení a později rodinu opustil, je pokusem navázat na zpřetrhanou komunikaci jediným zbývajícím způsobem. Překotná i hravá koláž imituje listování vrstvami a vrstvami papíru, v nichž se ukrývají nejen dekády rodinné historie, ale také obtížné dědictví vietnamské mentality, podle níž nemít syna stále znamená potupu. Snímek byl uveden na prestižním festivalu ve švýcarském Locarnu.

 

Právě se děje

Další zprávy