Tipy z jihlavského festivalu: Co dělí českou společnost a koho provází síla

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2021 15:40
Jeden film dává prostor "pražské kavárně" i voličům SPD a snaží se pochopit, kam zmizel jednotný porevoluční étos. Jiné snímky se zabývají osudem romských partyzánů, kauzami na Slovensku nebo životem bosenských pastevců svázaným islámským směrem saláfismus. V úterý začíná další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Vybíráme tipy z domácí soutěžní sekce Česká radost.
Trailer z filmu Kinloss. | Video: Zuketa Ltd.

Kinloss

Režie: Alice Doušová

Když letos na jaře v Suezském průplavu uvízla kontejnerová loď Ever Given, každý den zablokovaného toku představoval pro světový obchod ztrátu ve výši  stovek miliard korun. Šlo o jedno z nejpregnantějších vyčíslení sil a tlaků, které udržují současný byznys v chodu.

V Anglii žijící česká designérka a režisérka Alice Doušová natáčela na podobném dopravním kolosu. Kinloss je se svými 300 metry délky, 85 tisíci tunami a 6200 kontejnery nákladu jednou z největších lodí dánské dopravní společnosti Maersk Line. Dokumentaristka na cestě z Jižní Koreje do Číny zachycuje až abstraktní, zároveň však netečně chladnou industriální krásu prostor lodi.

Filmem zaznívají výpovědi její mezinárodní posádky a vzniká podivně odosobněné svědectví o anonymním pohybu tun a tun zboží. Když kamera v přesně komponovaných záběrech hledí na v nekonečnu se ztrácející vlny oceánu, ten pohled naplňuje staré estetické teorie o vznešenosti přírody, jež nás svými rozměry přesahuje. Ale podobně, byť v poněkud děsivější podobě, se lidé stávají drobnými a nepodstatnými tvory uprostřed stovek tun kovových kvádrů ukrývajících produkty, které musí denně brázdit světové vody tam a zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy