Tipy z jihlavského festivalu: Co dělí českou společnost a koho provází síla

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2021 15:40
Jeden film dává prostor "pražské kavárně" i voličům SPD a snaží se pochopit, kam zmizel jednotný porevoluční étos. Jiné snímky se zabývají osudem romských partyzánů, kauzami na Slovensku nebo životem bosenských pastevců svázaným islámským směrem saláfismus. V úterý začíná další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Vybíráme tipy z domácí soutěžní sekce Česká radost.
Na snímku ze Síly je Kamil Fila.
Trailer z filmu Síla. | Video: Artcam Films

Síla

Režie: Martin Mareček

V televizním studiu se brzy začne vysílat. Hostem je muž, který rozumí Hvězdným válkám, ale když hovoří o povaze Síly, jako by nemyslel jen onu mystickou energii z nejslavnější sci-fi ságy.

Kamil Fila patří k nejvýraznějším českým filmovým kritikům. Nejen svými názory, ale také stavbou těla. Dlouhodobě se zabývá feministickými tématy, za jejichž otevírání získal titul Genderman roku. Přitom se pohybuje v prostředí tělocvičen, kde často bují úplně opačné macho názory.

Dokumentarista Martin Mareček pět let sledoval Filovu proměnu: zprvu fyzickou, podporovanou steroidy, v touze za prozkoumáním toho, kam se může transformovat lidské tělo. Ale nakonec jeho snímek vypráví především o proměně vnitřní: o otevřenosti, s níž člověk čelí vlastním démonům a tomu, že zásady, které teoreticky vyznává, se nemusí potkávat s praxí.

Číst život nemusí být tak snadné jako číst filmy. Mareček nenatočil portrét, spíše precizně vystavěné zamyšlení nad důležitými tématy dnešní doby.

 

Právě se děje

Další zprávy