Tipy z jihlavského festivalu: Co dělí českou společnost a koho provází síla

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2021 15:40
Jeden film dává prostor "pražské kavárně" i voličům SPD a snaží se pochopit, kam zmizel jednotný porevoluční étos. Jiné snímky se zabývají osudem romských partyzánů, kauzami na Slovensku nebo životem bosenských pastevců svázaným islámským směrem saláfismus. V úterý začíná další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Vybíráme tipy z domácí soutěžní sekce Česká radost.
Trailer z filmu Jak jsem se stala partyzánkou. | Video: Media Voice

Jak jsem se stala partyzánkou

Režie: Vera Lacková

Žena ve výrazné červené čapce opatrně nahlíží na stohy šanonů vyskládané v archivu, skoro jako pohádková Karkulka opatrně vykukující zpoza stromu, zda někde nečíhá vlk. Na dokumentaristku Veru Lackovou však číhají především temná zákoutí dějin, vytěsněná na kraj paměti.

Příběh o romských partyzánech, kteří hráli důležitou roli ve slovenském odboji za druhé světové války, začne vyprávět jako pohádku. S tou však ostře kontrastují sugestivní, rychle sestříhané koláže archivních záběrů. Sice je vždy včas "uklidní" pohled kamery na současnou, fotogenickou a klidnou krajinu, jenže právě v tomto kontrapunktu o to intenzivněji vyvstávají obecnější otázky o kořenech evropského rasismu i mizející historické paměti.

 

Právě se děje

Další zprávy