Tipy z jihlavského festivalu: Co dělí českou společnost a koho provází síla

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2021 15:40
Jeden film dává prostor "pražské kavárně" i voličům SPD a snaží se pochopit, kam zmizel jednotný porevoluční étos. Jiné snímky se zabývají osudem romských partyzánů, kauzami na Slovensku nebo životem bosenských pastevců svázaným islámským směrem saláfismus. V úterý začíná další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Vybíráme tipy z domácí soutěžní sekce Česká radost.
Trailer z filmu Hlasy pro prezidenta. | Video: MFDF Ji.hlava

Hlasy pro prezidenta

Režie: Martin Kohout

"Ať žije Zeman!" ozývá se unisono z tábora příznivců podruhé zvoleného českého prezidenta. "Ať žije Havel!" zní protestní hlasy z druhého "břehu". Filmaři Martin Kohout a Jakub Wagner mapují kampaň před posledními prezidentskými volbami i těmi do parlamentu, cílí na různé nesrovnalosti v tom, jak se jednotlivé strany a jejich představitelé prezentují a jak často tento obrázek nekoresponduje s jejich činy.

S pomocí archivů, které často ukazují jinou tvář politiků, než je ta dnešní, autoři sledují ideové rozpory ve stranách ČSSD i ODS, dávají hlas voličům SPD i "pražské kavárně". S jediným cílem: neukazovat na nikoho prstem, ale zkusit pochopit, kam zmizel jednotný porevoluční étos. A proč už si nerozumíme.

 

Právě se děje

Další zprávy