Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Trailer z Příkopu Finfinnee.
Film Příkop Finfinnee uvádí jihlavský festival v sekci Opus Bonum. | Video: MFDF Ji.hlava

Příkop Finfinnee

Režie: Daniel Kötter

Mezi dvěma zábradlími mostu z železných nosníků se vine cosi, co spíše než přemostění polovyschlého řečiště připomíná kamenitou horskou cestu. Přes kameny klopýtá muž za pomoci dlouhé hole. A divákům snímku Příkop Finfinee se brzy nabídne širší perspektiva. Pahorkatinu kolem mostu brázdí skupinky lidí, kamera je sleduje ve velkém celku, podobají se postavičkám nějaké strategické počítačové hry o vzniku civilizace.

Německý režisér Daniel Kötter završuje svou trilogii o urbanizaci filmem z prostředí, které se rozprostírá východně od etiopské metropole Addis Abeby. Zde se pozvolna stírá hranice mezi městem a venkovem, mezi přírodou a zemědělsky obdělávanou krajinou.

Zatímco kamera tento svět pozoruje z božského nadhledu, zvuková stopa nabízí všednodenní dialogy, natáčené v intimitě místních obydlí. Pozoruhodná směs blízkosti a odstupu nabízí nezvyklý divácký prožitek, na němž se rovnou měrou podílejí emoce i přesná analýza.

 

Právě se děje

Další zprávy