Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Snímek z Jeden říká ne.
Film Jeden říká ne uvádí jihlavský festival v sekci Opus Bonum. | Video: MFDF Ji.hlava

Jeden říká ne

Režie: Dayong Zhao

Jako bychom byli ve skladišti. Zabarikádovaná okna, předměty bez ladu a skladu v potemnělých koutech, toaletní papír nelogicky položený kdesi na poličce.

Není to skladiště: Číňan Azhong zve diváky do svého obydlí, opevněného před nepřítelem. "Umístil jsem výbušniny strategicky všude po domě," poznamenává stoickým hlasem, z něhož však jde až hrůza. Nepřítelem, kterému Azhong vzdoruje, jsou místní developeři napojení na vládu.

Snímek nazvaný Jeden říká ne se z klaustrofobních prostor bytu brzy otevře pohledu na nekonečnou městskou džungli, která požírá okolí, strhává domy, staví nové. Azhong moc dobře ví, proč zůstat zabarikádovaný.

O chvíli později už se tvůrci s kamerou toulají staveništěm, připomínajícím podivný organismus, který nikdo nemá moc zastavit. Žena ve středním věku tudy bloudí jen s velkou taškou v ruce a ukazuje, kde stál její dům. Strhli ho developeři. Nyní protagonistka nemá kam jít, s kamarádkou ji zatkli v obchodě a po několika dnech je donutili podepsat souhlas se zbořením domů. Finanční kompenzace za to je mizivá.

Snímek Jeden říká ne sleduje osudy těch, kdo se s tím nehodlají smířit. Ve fotogenických kompozicích i surových detailech odhaluje ponuré nelidské praktiky v pozadí čínského stavebního boomu.

 

Právě se děje

Další zprávy