Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Snímek ze Antigona - Jak se opovažujeme?.
Film Antigona - Jak se opovažujeme? uvádí jihlavský festival v sekci Mezi moři. | Video: MFDF Ji.hlava

Antigona - Jak se opovažujeme?

Režie: Jani Sever

Herci v černobílých stylizovaných záběrech přehrávají divadelní hru Trojí život Antigony, zatímco její autor, slovinský filozof Slavoj Žižek, se před kamerou ošívá a uprostřed svých charakteristických tiků představuje hrdiny slavného starořeckého dramatu jako překvapivé aktéry bitev o podobu současného světa.

Z Kreóna se stává obhájce dnešního "globálního kapitalismu s lidskou tváří", o němž v 90. letech minulého století snil myslitel Francis Fukuyama. A tragická hrdinka Antigona, ke zděšení mnoha diváků, ztělesňuje populistického vůdce, jenž nesnáší uprchlíky.

Slovinský filmař Jani Sever si ve snímku Antigona - Jak se opovažujeme? formou zběsilé koláže dějinných zlomů, která svou dynamikou prozrazuje režisérovo dřívější působení v punkových kapelách, troufá narušit představy o dnešní době.

 

Právě se děje

Další zprávy