Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Snímek z Lotyšškých kojotů.
Film Lotyšští kojoti uvádí jihlavský festival v sekci Mezi moři. | Video: MFDF Ji.hlava

Lotyšští kojoti

Režie: Ivars Zviedris

"Vyrazil jsem do lesa na borůvky, s lahví vodky. Ztratil jsem se a usnul. A najednou koukám, jak se ke mně blíží nějací lidé. Vyděsil jsem se," zní svědectví v úvodu snímku Lotyšští kojoti. Vypovídá o životě na lotyšsko-ruské hranici, kde nezaměstnanost dala vzniknout novému "povolání" - takzvaným kojotům. Tudy se do Evropy dostávají nelegální uprchlíci a "kojoti" jim pomáhají. Riskují vlastní svobodu, když pašují na svobodu jiné lidi.

Režisér Ivars Zviedris tři roky pozoroval svébytný hraniční prostor, kde se pohybují uprchlíci, převaděči i policejní složky. A zachycuje jak uslzené pohledy a bosé nohy, přešlapující v poli u cesty uprostřed noci, tak soudní procesy s těmi, kdo "bosým nohám" pomáhají do Evropy za odměnu tisíc eur za hlavu. Ale také obyčejné venkovany žijící v polorozpadlých staveních, kam jen sotva dolehnou zvuky zvonů z nedalekého kostela, odkud farář káže o tom, že i sem na hranice Evropské unie dolehne přítomnost boží.

"Mým cílem bylo ukázat portrét hranice. Jako by tam byl tunel, dva kilometry široký tunel, kterému se říká hraniční zóna. V tom tunelu můžeme vidět, jak se svět proměňuje, jak se globalizuje," podotýká režisér snímku, který opravdu vypovídá o mnohem větším prostoru, než na kterém se tvůrci pohybují se svou kamerou.

 

Právě se děje

Další zprávy