Ta spalující touha jet si zarybařit

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 2. 2006 0:00
Recenze - Hrdinové Zkrocené hory jsou trochu jiní kovbojové, než jaké je divák zvyklý vídat v amerických filmech.

Mají sice kovbojské klobouky, koně pod sedly i na nohou,  ale také je spojuje milostný vztah.

Maskované výlety

Ennis Del Mar a Jack Twist pracují jako honáci ovcí na úpatí hory Brokeback. V průběhu nekonečných dní vyplněných monotónní prací mezi nimi vzniká přátelství, touha - a láska. Na konci léta se sice loučí, ale jejich pouto je silnější, než si snad původně přáli. A tak se scházejí dál, i když se mezitím oba také ožení a zplodí děti.

Rozjezd filmu je trochu monotónní, statický, stejně jako život Ennise a Jacka na úpatí oné hory. Nekonečné hlídání přerušují jen scény z tábořiště. Ale divák, zprvu skeptický, je čím dál více vtahován do vztahu i pocitů hrdinů.

Vzniklé pouto oba nejdříve zaskočí, ale jejich vysvětlení "to mezi námi je jen na teď" neplatí snad už ve chvíli, kdy je proneseno. Rozpačité loučení, opětovné vášnivé shledání po dlouhých čtyřech letech, a pak i další schůzky maskované jako výlety za rybařením dokládají hloubku nejprve potlačovaných a poté před okolím skrývaných citů.

Infobox
Autor fotografie: Bioscop

Infobox

Příběh filmu pokrývá přibližně dvacetileté období životů hrdinů. Začíná v roce 1963. Jen o čtyři roky dříve začíná příběh filmu Capote (jeho recenzi přineseme v průběhu týdne). I jeho hrdina je homosexuál, na rozdíl od Jakea a Ennise ale nežije v prudérním Texasu, ale v přece jen svobodomyslnějším New Yorku.

Křehkost i vášnivost

Režiséru filmu Angu Leeovi (Tygr a drak, Rozum a cit) se podařilo nesnadné téma zpracovat s grácií a elegancí jemu vlastní. Lee už ve svých předchozích dílech dokázal svůj cit pro zobrazení čarokrásné krajiny, která v jeho filmech odráží psychický stav hrdinů.

Přitom nepůsobí kýčovitě jako třeba podobně obrazově komponované drama Žít po svém. Ovce táhnoucí krajinou pod nebem plným mraků, obrysy hor na obzoru, divoké noční přeháňky; to vše dotváří atmosféru filmu a příběhu.

Napomáhají tomu i vynikající herecké výkony obou hlavních představitelů. Film díky nim nepůsobí křečovitě ani v sexuálních scénách, z nichž nejvíc explicitní je hned ta první -  odehrávající se ve stanu na kovbojském tábořišti.

Foto: Bioscop

Leeův přístup k tématu je decentní a vyhýbá se "doříkávání věcí" - jako třeba ve scéně, kdy se jeden z hrdinů  nahý v pozadí myje, ale druhý se ani neotočí, přestože o něm ví. Jak jinak ten obraz pojmenovat než intenzivní křehkost milostného dramatu - bez ohledu na pohlaví.

Pokračování recenze ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy