Zlomí Zkrocená hora hollywoodská tabu?

AFP a Irena Hejdová
22. 1. 2006 19:00
Los Angeles - Úspěchy kovbojské romance Zkrocená hora jsou pro homosexuály nadějí na zlomení tabu homosexuality v Hollywoodu.

Zkrocená hora získala minulý týden celkem čtyři Zlaté Globy a je pravděpodobné, že zaboduje i na Oscarech. Film tchajwanského režiséra Anga Leeho (Tygr a dak, Rozum a cit) vychází z románu Annie Proulxové o homosexuální lásce mezi dvěma americkými kovboji v 60. a 70. letech. Homosexuálové jsou i hrdiny snímků Transamerica a Capote, které také uspěly na Zlatých Globech.

O vítězích letošních Zlatých Globů si přečtěte ZDE.

Zkrocená hora
Zkrocená hora | Foto: Bioscop

Americké sdružení gayů a lesbiček věří, že úspěchy těchto snímků zlomí hollywoodské tabu a přinesou jim i větší pochopení veřejnosti. "Myslím, že to, co se nyní děje, znamená, že můžeme konečně vidět filmy, které vykreslují přesnější podobu společnosti v její různorodosti. Hollywood začíná dohánět ztracený čas," soudí mluvčí losangeleského střediska Gay and Lesbian center Jim Key.

Optimismus amerických homosexuálů ale nesdílejí filmoví odborníci, podle kterých je větší počet filmů o homosexualitě jen shodou okolností. Například Marty Grove z internetových stránek časopisu Hollywood Reporter říká: "Nevěřím, že Hollywood se chce věnovat homosexuálním námětům. Jedná se na současném trhu jen o dva tři filmy, které hovoří o homosexuálních postavách a které byly označeny za dobré snímky."

Zkrocená hora
Zkrocená hora | Foto: Bioscop

Prolomení hollywoodského tabu zobrazování homosexuality na filmovém plátně příliš nepomáhá ani to, že jen málo hollywoodských hvězd je ochotno svou homosexualitu veřejně přiznat ve strachu, že by tím poškodili svou kariéru.

Ani v Česku není velká ochota zobrazovat příběhy s homosexuální tématikou či s homosexuálními hrdiny. Zobrazování homosexuality ve filmu je často spojeno s tématem homosexuální prostituce (filmy Mandragora Wictora Grodeckého nebo Šeptej Davida Ondříčka). Na filmy s gay a lesbickou tématikou se zaměřuje festival Mezipatra, jehož 6. ročník proběhl loni v listopadu.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy