Zkrocená hora zvítězila i u producentů

ČTK, kul
23. 1. 2006 15:00
Los Angeles - Vlastně nic nového: další cena pro film, jenž už se neobejde bez mediální zkratky "homosexuální romance".  

Zkrocená hora získala v neděli cenu Sdružení amerických producentů a potvrdila tak postavení favorita před nadcházejícími Oskary.

Efekt cen už se začíná dostavovat: film si po řadě ocenění výrazně polepšil i u diváků a o víkendu se dostala v Severní Americe na páté místo v žebříčku návštěvnosti.

Vyjde letos předpověď?

Sdružení producentů dalo hlavní cenu Darryla Zanucka producentům Zkrocené hory Dianě Ossanaové a Jamesi Schamusovi; Ossanaová je také spoluautorkou scénáře spolu se známým spisovatelem westernových příběhů Larrym McMurtrym.

Foto: Aktuálně.cz

Sdružení obvykle vybírá velkorozpočtové moguly, ale letos dalo přednost menším produkcím před velkofilmy jako Těžká váha, Mnichov a King Kong. Na Zanuckovu cenu letos producenti nominovali filmy Capote, Walk the Line, Good Night, and Good Luck a Crash.

Z nich jen Walk the Line distribuovalo velké studio (Twentieth Century Fox). Film o Johnnym Cashovi byl natočen za 29 milionů dolarů, což je na hollywoodské poměry relativně málo; ale pořád mnohem víc než rozpočty ostatních nominovaných.
 
Za uplynulých 16 let vítěz Zanuckovy ceny v 11 případech získal i Oscara za nejlepší film. Loňský rok byl ale výjimkou: producenti ocenili Letce, zatímco Americká filmová akademie Million Dollar Baby.

Postup v žebříčku

Zkrocená hora zatím utržila v severoamerických kinech 42 milionů dolarů, ale film ještě nebyl nasazen do nejširší distribuce. Přesto o uplynulém víkendu poskočil o čtyři příčky na páté místo žebříčku návštěvnosti s tržbou 7,8 milionu dolarů. To je o 35 procent více než minulý víkend. Experti vzestup přičítají tomu, že snímek získal čtyři Zlaté glóby.

Z filmů, které letos zatím získaly nejvíc ocenění, se přes hranici 100 milionů dolarů na americkém trhu dostal zatím jen Walk the Line, který je uváděn desátý týden. Nejnavštěvovanějším titulem v Severní Americe byl o víkendu při své premiéře horror Underworld: Evolution, který utržil 27,6 milionu dolarů.

Nominace na Oscary budou oznámeny 31. ledna a ceny budou slavnostně předány 5. března.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy