Oscarové nominace: žádné překvapení

Irena Hejdová a ČTK
31. 1. 2006 14:55
Los Angeles - Až osm Oscarů může získat Zkrocená hora. Naopak jisté je, že český film Štěstí sošku nevybojuje.

Kompletní seznam oscarových nominací najdete ZDE.

V odpoledne zveřejněném seznamu nominovaných nejsou žádná překvapení. Hlavní kategorie pobrali očekávání favorité a nejvíc nominací - osm - získala kovbojská romance Zkrocená hora režiséra Anga Leeho.

Zastoupena je ve všech podstatných kategoriích, včetně těch úplně nejdůležitějších: nejlepší film, nejlepší režisér, nejlepší herec v hlavní i vedlejší roli a nejlepší herečka. Soupeři v boji o nejlepší film budou životopisný film Capote, rasové drama Crash, Good Night, and Good Luck George Clooneyho a Spielbergův Mnichov.

Capote
Capote | Foto: Aktuálně.cz

Bez Cashe

Trochu překvapivě se mezi nominované snímky v kategorii nejlepší film neprobojoval Walk the Line o zpěvákovi Johnym Cashovi, i když účinkující Joaquin Phoenix a Reese Witherspoonová získali nominace v hereckých kategoriích.

Hned dvě ceny může za své herecké výkony získat George Clooney, který ve vedlejší roli tajného agenta CIA zazářil ve filmu Syriana a ztvárnil také postavu Edwarda Murrowa. O Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli mohou dále soupeřit Philip Seymour Hoffman (Capote), Terrence Howard (Hustle a Flow) a David Strathairn (Good Night, and Good Luck). 

Mnichov
Mnichov | Foto: Bontonfilm

O Oscary pro nejlepší herečku v titulní roli budou s Witherspoonovou soupeřit Judi Denchová (Show začíná),
Felicity Huffmanová (Transamerica), Keira Knightleyová (Pýcha a předsudek) a Charlize Theronová (Její případ).

Leeho konkurenty v klání o Oscara za nejlepší režii budou Bennett Miller (Capote), Paul Haggis (Crash), George Clooney
(Good Night, and Good Luck) a Steven Spielberg (Mnichov).

O prognózách oscarových nominací si přečtěte ZDE.

Pýcha a předsudek
Pýcha a předsudek | Foto: Bontonfilm

I bez Slámy

Podle počtu nominací jsou za Zkrocenou horou tři filmy se šesti možnostmi na proměnu v pozlacenou sošku: Good Night, and Good Luck, Crash a japonská romance Memoires of Geisha. Po pěti nominacích pak mají životopisné filmy Capote a Walk the Line i Spielbergův Mnichov. Se čtyřmi nominacemi následují britská austenovská adaptace Pýcha a předsudek, thriller Nepohodlný a Jacksonův velkofilm King Kong.

Další loňské velkofilmy uspěly podle předpokladů spíše ve vedlejších technických kategoriích: Válka světů získala tři nominace, stejně jako Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň.

Česká očekávání vyšla naprázdno. Mezi zahraničními filmy je nominován snímek Paradise Now, který vyhrál už Zlatý globus. Spolu s ním se o Oscara v této kategorii utkají italský Don't Tell, francouzské Joyeux Noël, i z našich kin známý německý snímek Sophie Scholl Poslední dny a jihoafrický film Tsotsi.

Oskaři se budou předávat 5. března v Los Angeles v divaadle Kodak; a bude to mnohem větší sláva než oznámení nominací, jež byly dvojicí moderátorů vyhlášeny během pár minut.

 

Právě se děje

Další zprávy