Žít po svém, točit po hollywoodsku

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 2. 2006 10:00
Recenze - Filmy Lasse Hallstroma jsou zručně natočené ve fotogenických exteriérech a jejich emocemi vyšperkované příběhy mají mnoho fanoušků.

Asi proto, že jsou krystalickým příkladem současné "vážnější" komerční filmové produkce. Jejich základem je příběh plný emocí a patosu, jsou nabité hereckými hvězdami a působí důstojně, jaksi osudově a nevyhnutelně. Za touhle vznešenou fasádou však není nic než (vznešená) prázdnota.

Rodina opět pohromadě

Režisérův nový snímek Žít po svém je příběh rodiny, kterou rozvrátila smrt jejího člena, syna farmáře Einara a manžela Einarovy snachy Jean. Po mnoha letech se nyní Jean (Jennifer Lopezová) se svou dcerou Griff uchyluje na ranč před přítelem, jenž ji týrá.

Foto: Bioscop

Nalézá tu zatrpklého tchána, jímž není nikdo jiný než příliš sošný Robert Redford, který tu (zejména ve scénách se svou vnučkou) v podstatě opakuje roli ze Zaříkávače koní. Nalézá tu i nového přítele v místním šerifovi.

Einar do té doby dělil svůj čas mezi starého kamaráda Mitche (tradičně vynikající Morgan Freeman), kterého před nedávnem zranil medvěd potulující se po okolí, a vysedávání u synova hrobu. Příchod Jean a hlavně její dcery vše (nijak překvapivě) změní: rodina si k sobě postupně znovu najde cestu a všechny křivdy a traumata minulosti jsou zapomenuty.

A zase ty stereotypy...

To by snad ani tak nevadilo, kdyby budování příběhu i charakterů nepodléhalo řadě stereotypů a klišé, hlavně o mužném přátelství mezi rázovitým svérázným farmářem a starým černochem. Ten statečně snáší  bolest a vystupuje jako Einarovo svědomí, stíhající farmáře neodbytnými, ale předvídatelnými výzvami.

Foto: Bioscop

Samozřejmě nechybí týraná krasavice a roztomilá, poněkud předčasně duševně vyspělá dcerka ani nezbytný záporný hrdina, Jeanin bývalý přítel. Zasazení do "řádu přírody" ještě jistí zbloudilý medvěd, potulující se romanticky rozervanou krajinou.

Několikanásobná osvobození

Onu předvídatelnost ještě zesiluje celková uhlazenost filmu, v němž až na pár ostřejších slov chybí temnější, tragičtější tóny. Vše si neodvratně razí cestu ke šťastnému konci, kdy se všichni osvobodí ze svých traumat - a medvěd ze zajetí, co že jedna z mála napínavých scén.

Mitch se zbaví své nenávisti k huňáčovi, když se s ním setká, Einar se zbavuje traumatu ze ztráty syna smířením se snachou, Jean a její dcera Griff se zbavují nejistoty nalezením domova...

...a fanoušci Hallstromových filmů obav, že žijí tak nějak mělce. Ty jeho nový film určitě nezklame; poučenější diváci si budou hledat štěstí jinde a žít po svém.

Žít po svém, USA 2005. Režie Lasse Hallstrom, scénář Mark Spragg, Virginia Spraggová, hamera Oliver Stapleton, hudba Christopher Zouny, hrají Robert Redford, Jennifer Lopezová, Morgan Freeman, Becca Gardner, Damian Lewis a další.  105 minut, distribuce Bioskop.

 

Právě se děje

Další zprávy