Je Zkrocená hora oscarovým favoritem?

Hej, Reuters
5. 1. 2006 16:00
Los Angeles - Další hollywoodská profesní sdružení oznámila nominace na oborové ceny za rok 2005. Oscaři se blíží.
Zkrocená hora
Zkrocená hora | Foto: Bioscop

Nominace profesních sdružení (producentů, scénáristů, režisérů, herců) i sdružení kritiků jsou zpravidla předzvěstí úspěchu na předávání Oscarů. Proto je jim přikládán značný význam; tvůrci snímků na základě úspěchu v těchto "vedlejších" anketách mohou odhadovat své další šance v boji o nejprestižnější trofeje, ceny Americké filmové akademie.

"Mnoho členů těchto sdružení také volí na Oscarech," říká David Poland z Movie City News s tím, že nominace pomohou rozvířit v Hollywoodu diskusi o tom, které filmy ční nad ostatními.

Capote
Capote | Foto: Aktuálně.cz

Své nominace včera oznámili hollywoodští scénáristé a producenti. Dominují jim kovbojská romance Zkrocená hora, biografické filmy Capote a Good Night, and Goog Luck (film George Cloonyho o legendě americké televizní žurnalistiky Edwardu Murrowovi) a drama o rasových problémech v Los Angeles Crash.

Hollywoodské velkofilmy Star Wars Epizoda III., Letopisy Narnie nebo snímek King Kong, ale například i Spielbergův Mnichov nominace zatím spíše pomíjejí a dávají přednost osobnějším, nezávislejším a komornějším snímkům. Ty ovládly také  nedávné nominace na Zlaté Glóby, kde Zkrocená hora  získala sedm nominací.

King Kong
King Kong | Foto: Bontonfilm

Podle zpráv ze zákulisí Oscarů poškodil Spielbergův Mnichov či Jacksonova King Konga také fakt, že k porotcům dorazila DVD s těmito filmy až minulý týden, a ti tak měli jen několik dnů na jejich zhlédnutí. King Kongovi v očích porotců rovněž nepomohlo, že tento předpokládaný trhák zůstal daleko za očekáváními.

#reklama

Dnes odpoledne své nominace oznámilo i Sdružení filmových a televizních herců. To nominovalo na své ceny celkem ve čtyřech kategoriích herce z romance Ztracená hora. Snímek si tak dál upevnil své postavení oscarového favorita. Na ceny za nejlepší herecký výkon byli za Ztracenou horu nominováni oba hlavní představitelé - Heath Leadger i Jake Gyllenhaal. Další nominaci pro tento film získala Michelle Williams (nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli). Film byl nominován i na hlavní cenu udělovanou celému hereckému obsazení filmu.

Dnes budou zveřejněny i nominace profesního sdružení režisérů. Nominace na Oscary budou oznámeny 31. ledna a předávání Oscarů proběhne 5. března. Zkrocená hora, Good Night, and Good Luck i film Capote vstoupí do českých kin 2. března, tedy tři dny před předáváním Oscarů.

 

Právě se děje

Další zprávy