SPECIÁL: Festival krátkých filmů

Irena Hejdová
11. 12. 2005 20:00
Praha - Dnes večer skončil slavnostním vyhlášením vítězů a projekcí filmu Všechny neviditelné děti 1. ročník Festivalu krátkých filmů.
festival krátkých filmů
festival krátkých filmů | Foto: Aktuálně.cz

První ročník Festivalu krátkých filmů proběhl od 8. do 11. prosince v pražských kinech Světozor, Lucerna a MAT.

Přehlídka pořádaná organizátory tradičního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si klade za cíl seznámit české publikum s oblastí krátkometrážní tvorby, která v Česku nemá příliš dobrou pozici, ačkoliv ve světě zažívá nebývalý rozmach.

Hodnocení organizátorů

foto z filmu Before Dawn
foto z filmu Before Dawn | Foto: Aktuálně.cz

Umělecký ředitel festivalu Štefan Uhrík k právě skončenému 1. ročníku nového festivalu řekl: "Byli jsme mile překvapeni vzrůstajícím zájmem diváků, který se den ode dne zvyšoval. Uvědomovali jsme si totiž, že nebude snadné etablovat v Praze další festival. Krátké filmy zatím nemají u nás takovou tradici, a proto nás potěšilo, že cestu do kina si našli i někteří známí a mezinárodně renomovaní čeští tvůrci, kteří byli nadšeni kvalitou snímků nejen v soutěži, ale také ve vedlejších sekcích. Uvědomujeme si, že nás čeká běh na delší trať, věříme ale, a reakce diváků nás o tom přesvědčují, že si krátké filmy najdou v našem hlavním městě svoje trvalé místo."

Vítězný film festivalu

Festival kromě velkého množství vedlejších sekcí nabídl i mezinárodní soutěž. Ze snímků vybírala vítěze mezinárodní porota, v níž zasedl mimo jiné český režisér a producent Jan Svěrák. Mezi soutěžícími filmy nebylo mnoho snímků, na kterých by se členové poroty shodli, přesto se objevilo pár děl, která porotu uchvátila.

Vítězným filmem 1. ročníku Festivalu krátkých filmů se stal maďarský snímek Před úsvitem (Before Dawn) režiséra Bálinta Kenyerese, na kterém porota ocenila styl, originalitu a čistotu vyjádření, stejně jako vysokou technickou úroveň.

foto z filmu Melodrama
foto z filmu Melodrama | Foto: Aktuálně.cz

Čestná uznání

Byla udělena i dvě čestná uznání: polskému snímku Melodrama Filipa Marczewskiho, který realisticky vypráví o dospívání jednoho chlapce v chudé čtvrti postkomunistického polského města.

Druhé čestné uznání získal islandský snímek Kouzelník Reynira Lyngdala o malém chlapci, který před drsnou realitou uniká do říše fantazie a kouzel.

Sláva vítězům

Porota tedy ocenila filmy, které zaujaly syrovým, realistickým pohledem na skutečnost a na nelehké životní cesty hrdinů. Zatímco na karlovarském festivalu u diváků pravidelně vítězí krátkometrážní vtipné hříčky (jaké se představily v sekci Best of Karlovy Vary 1999-2005), na Festivalu krátkých filmů je patrná oprávněná snaha čekat od krátkých filmů něco víc než jen černý humor, vtipné pointy a nezávazná témata. 

České filmy v soutěži letos vyšly naprázdno a tak snad lze toto rozhodnutí poroty brát i jako návod pro české filmaře, jak na příštím ročníku Festivalu krátkých filmů zaujmout.

 

Právě se děje

Další zprávy