Krátké filmy mají svůj festival

Irena Hejdová
15. 11. 2005 16:30
Praha - 8. - 11. prosince proběhne v Praze první ročník Festivalu krátkých filmů.
Foto: Aktuálně.cz

V patnácti sekcích se na festivalu představí výběr ze současné krátkometrážní tvorby. Jedna ze sekcí je soutěžní, členem mezinárodní poroty této soutěže je za Českou republiku oscarový režisér Jan Svěrák.

Festival je dceřinou akcí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Akce podobného typu zatím v České republice nebyla, krátký film je u nás spíše opomíjen, a to nejen kiny, ale i televizemi. Umělecký ředitel festivalu Štefan Uhrík oponuje tomuto přístupu ke krátkometrážní tvorbě slovy: "Dobrý "kraťas" dokáže být kolikrát mnohem chytřejší a zábavnější než kdejaký celovečerní film. Krátké je prostě krásné!"

Podle Štefana Uhríka v soutěži ani v dalších sekcích nebude příliš velké zastoupení českých filmů. V České republice krátké filmy vznikají v rámci filmových škol, příp. jde o filmy animované a dokumentární. Začínající filmaři většinou raději debutují na poli celovečerní tvorby. Festival krátkých filmů sleduje tvorbu profesionálů, a především, jde výhradně o filmy hrané. Přesto je jedna ze sekcí věnována české tvorbě, a Česká republika má i své zástupce v soutěži, jedním z nich je film Nejlepší je pěnivá Jana Prušinovského, který na nedávném FAMUfestu získal cenu za nejlepší film.

Ve světě krátkometrážní tvorba právě prožívá boom a existence několika festivalů krátkých filmů (z nichž nejznámější je asi Mezinárodní festival krátkých filmů v Oberhausenu) jen potvrzuje, že divácký zájem je značný. Nehledě na to, že festivaly jsou významným distribučním kanálem pro uvedení krátkých filmů do (převážně televizní) distribuce. Právě Festival krátkých filmů chce mimo jiné napomoci vzkříšení krátkometrážní filmové tvorby v České republice, její uvedení do televizí a na plátna kin (Jiří Bartoška na dnešní tiskové konferenci zavzpomínal na mladá léta a návštěvy pásem krátkých filmů v českobudějovickém kině Svět.). Snad právě český festival krátkých filmů pomůže české krátkometrážní tvorbě na výsluní.

 

Právě se děje

Další zprávy