České filmy na Festivalu krátkých filmů

Irena Hejdová
9. 12. 2005 14:00
Praha - Na včera zahájeném Festivalu krátkých filmů se představí i několik filmů českých tvůrců.
Festival krátkých filmů
Festival krátkých filmů | Foto: Aktuálně.cz

Festival krátkých filmů nabídne i kolekci českých krátkých filmů. Sami organizátoři přehlídky přiznávají, že mnoho krátkých filmů u nás nevzniká (pomineme-li amatéry a filmové školy). Krátké filmy u nás nemají zajištěnou distribuci v kinech ani v televizi a začínající režiséři zpravidla debutují filmem celovečerní délky. Proto není české zastoupení na Festivalu krátkých filmů nijak velké, ale třeba právě existence tohoto festivalu pomůže vzniku dalších českých krátkometrážních filmů.

foto z filmu Mulit
foto z filmu Mulit | Foto: Aktuálně.cz

Sekce České filmy

V rámci sekce České filmy se představí směsice v podstatě reklamních snímků, studentských děl a amatérských filmů. Objeví se tu nejen už slavný Mulit reklamního režiséra Ivana Zachariáše, ale i Bezdrátový svět Benjamina Tučka (Děvčátko), natočený jako propagační film pro jednu telekomunikační společnost. Amatérskou scénu zastupuje Karel Coma se svým snímkem Okno (příští rok má premiéru Comův celovečerní debut Experti). Zbytek snímků jsou díla studentů: Fajně studenta FAMU Radima Filipce, Shakespearovská herečka absolventky AVU Sylvie Málové a U plotu studenta filmové školy ve Zlíně Tomáše Hodana.

foto z filmu Nejlepší je pěnivá
foto z filmu Nejlepší je pěnivá | Foto: Festival krátkého filmu

Mezinárodní soutěž

V mezinárodní soutěži jsou dva čeští zástupci. Jedním z nich je vítěz letošního FAMUfestu, film Nejlepší je pěnivá Jana Prušinovského. Vtipná etuda o jednom starém mládenci je zvládnuta režijně, scenáristicky i po stránce obrazové a rozhodně stojí za vidění. Druhým českým snímkem je Příliš dlouhá hra, která je absolventským filmem Matúše Mišáka z Vyšší odborné školy filmové Zlín.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy