Festival krátkých filmů pokračuje

Irena Hejdová
10. 12. 2005 18:00
Praha Ve čtvrtek zahájený Festival krátkých filmů nabídne dnes mimo jiné kolekci filmů z metra.
Festival krátkých filmů
Festival krátkých filmů | Foto: Aktuálně.cz

Dnes v 21.30 v malém sále kina Světozor a zítra v 16.30 ve velkém sále stejného kina bude představen filmový Underground. Nejde ale o filmy undergroundové, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale o filmy natočené v metru. Devět filmů ze sekce Underground spojuje prostředí, v kterém se tyto snímky odehrávají. Jsou jím podzemní dráhy nejrůznějších světových velkoměst, včetně Prahy.

Českou republiku, která má jinak na Festivalu krátkých filmů poměrně malé zastoupení, reprezentuje v tomto bloku film Pod prahem. V roce 1999 ho natočil režisér Martin Krejčí podle scénáře Vojtěcha Maška. Film je mystifikačním dílem, v němž vystupují revizoři, skauti, Stěpánka Haničincová a jeden muž ztracený v útrobách pražského metra.

Další filmy se odehrávají v Německu (Gone Underground režiséra Su Turhana, Guten Morgen Deutschland Aykuta Kayacika), Mexiku (Un Viaje Gabriela Monroye), Francii (Strangers izraleských režisérů Ereze Tadmora a Guye Nattiva, Somewhere Emmanuela Murata, Soyons attentifs Thierryho Sebbana) a USA (Underground od Aimee Lagos a Kristin C. Denhart, Passengers od J. T. Walkera) a nabízejí tak projížďku podzemními drahami celého světa.

Festival krátkých filmů byl zahájen ve čtvrtek a pokračuje až do neděle, kdy vyhlásí nejlepší filmy festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy