Dnes večer začínají "pražské šortky"

Irena Hejdová
8. 12. 2005 14:00
Praha - V pražském kině Světozor bude dnes slavnostně zahájen první ročník Festivalu krátkých filmů, svými organizátory familierně označovaný "pražské šortky" (podle anglického názvu festivalu Prague Shorts).
plakát Festivalu krátkých filmů
plakát Festivalu krátkých filmů | Foto: Aktuálně.cz

Festival krátkých filmů je dceřinou akcí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde mají krátké filmy promítané v Sekci nezávislých velkou tradici a značnou diváckou oblibu (většina projekcí krátkých filmů na karlovarském festivalu je beznadějně vyprodána). Proto vznikl Festival krátkých filmů jako ideální platforma pro návrat těchto děl do českých kin.

foto z klipu Michela Gondryho
foto z klipu Michela Gondryho | Foto: Aktuálně.cz

Best of Karlovy Vary

Festival dnes zahájí projekce Best of Karlovy Vary 1996 - 2005, v níž se představí deset nejlepších krátkých filmů z posledních deseti let konání karlovarského festivalu. Krátké filmy svádějí své tvůrce často ke vtipné zkratce (nikoliv však zkratkovitosti) a absurdnímu, černému a morbidnímu humoru. Best of Karlovy Vary se tak jistě i na Festivalu krátkých filmů stane jednou z vyhledávaných sekcí.

Další sekce

Další oblíbenou sekcí by mohla být projekce videoklipů Michela Gondryho, tvůrce vynikajícího Věčného svitu neposkvrněné mysli z loňského roku. Nebo snímek Všechny neviditelné děti, poskládaný z krátkých filmů slavných režisérů (mimo jiné Emir Kusturica, Spike Lee, Ridley Scott a John Woo).

foto z filmu Mulit Ivana Zachariáše
foto z filmu Mulit Ivana Zachariáše | Foto: Aktuálně.cz

České krátké filmy

V české sekci se představí mimo jiné filmy reklamního režiséra Ivana Zachariáše (Mulit), režiséra filmu Děvčátko Benjamina Tučka či nadějného studenta FAMU Radima Filipce. Jeden z českých filmů se objeví i v soutěžní sekci festivalu, jde o film Nejlepší je pěnivá, který vyhrál už letošní FAMUfest.

Festival krátkých filmů proběhne od čtvrtka do neděle v pražských kinech Světozor, Lucerna a MAT. Program festivalu najdete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy