Přichází Tarantinův nový film. Připomeňte si osm a půl zářezu maniaka z videopůjčovny

tst tst
6. 8. 2019 13:31
Quentin Tarantino, jehož nový film Tenkrát v Hollywoodu začnou příští týden promítat česká kina, bývá označován za "maniaka z videopůjčovny". Přezdívka se vztahuje k 80. letům minulého století, kdy budoucí filmař pět let pracoval v kalifornské videopůjčovně a díky tomu objevil mnohé ze snímků, na které později odkazoval ve vlastních dílech. Od roku 1992, kdy debutoval titulem Gauneři, má Tarantino na kontě osm a půl filmu – pokud je počítáme tak, jak to dělá sám. Připomeňte si, čím šestapadesátiletý Američan proslul.
Leonardo DiCaprio hraje v Nespoutaném Djangovi otrokáře Candieho. | Video: The Weinstein Company

Nespoutaný Django, 2012

Tarantinův hvězdně obsazený a v mnoha ohledech nejmainstreamovější film s Leonardem DiCapriem, Christophem Waltzem, Jamiem Foxxem, Samuelem L. Jacksonem či Frankem Nerem se odehrává na americkém Jihu v době občanské války.

Hlavní roli ve svérázném westernu dostal otrok, což je další z filmařových extravagantních pokusů podívat se na dějiny odjinud. A komentovat svět s pomocí nadsázky, ironie a inspirací z dějin kinematografie.

Tarantino tu překonal vlastní rekord v použití slova "negr" ze snímku Jackie Brownová, v jedné chvíli dokonce Leonardo DiCaprio zastavil natáčení s tím, že těch rasistických nadávek je na něj moc. Samuel L. Jackson ho počastoval jinou, nerasistickou nadávkou, kterou však herec soudě dle svých filmových rolí používá místo pozdravu, a dodal: "Tohle je pro nás jen další všední den."

Nejde pouze o vtipnou historku z natáčení. V kostce shrnuje, proč Tarantino používá zapovězená slova, případně proč se často dopouští násilí na ženách. Neboť se takové věci dějí. Tarantino zároveň z žen či černochů dělá aktivní, sympatické postavy, které se umí hlasitě přihlásit o své místo na světě. V tom je důležitým hlasem současné kinematografie, a nikoli režisérem, který by měl být popotahován za to, že není dostatečně korektní, jak poslední týdny v souvislosti s režisérovou novinkou Tenkrát v Hollywoodu naznačovala různá britská a americká média.

 

Právě se děje

Další zprávy