Přichází Tarantinův nový film. Připomeňte si osm a půl zářezu maniaka z videopůjčovny

tst tst
6. 8. 2019 13:31
Quentin Tarantino, jehož nový film Tenkrát v Hollywoodu začnou příští týden promítat česká kina, bývá označován za "maniaka z videopůjčovny". Přezdívka se vztahuje k 80. letům minulého století, kdy budoucí filmař pět let pracoval v kalifornské videopůjčovně a díky tomu objevil mnohé ze snímků, na které později odkazoval ve vlastních dílech. Od roku 1992, kdy debutoval titulem Gauneři, má Tarantino na kontě osm a půl filmu – pokud je počítáme tak, jak to dělá sám. Připomeňte si, čím šestapadesátiletý Američan proslul.
Mike (Kurt Russell) ve svém kaskadérském autu zabijí Pam hranou Rose McGowanovou. | Video: Dimension Films

Grindhouse: Auto zabiják, 2007

Tarantinova polovina projektu Grindhouse, který vzdává poctu béčkovým snímkům, kvalitou výrazně převyšuje druhý snímek Planeta Teror v režii Roberta Rodrigueze. Ten se pokoušel brak napodobit, zatímco Tarantino ho přetváří.

Podobně jako se Kill Bill nejen oficiálně, ale také stylem, náladou a příklonem k různým žánrům dělí na dvě poloviny, i Auto zabijáka vystavěl Tarantino jako dva různé snímky. Ten první začíná jako horor, kde padouch v podání Kurta Russella vraždí nevinné dívky. V tom druhém se z party zdánlivě nevinných dívek vyklubou zdravě naštvané kaskadérky, které s padouchem zúčtují.

Svět až obludně zastaralý, viděný machistickou optikou, v níž žena je jen objekt či oběť, tak dostává "do těla" ve druhé akční půlce, jejíž optika je radostná, akční, feministická. Tarantino opět baví a zároveň provokuje - k přemýšlení.

 

Právě se děje

Další zprávy