Nové filmy ze světa Star Wars se zadrhly, Disney je zřejmě dal k ledu

Kultura Kultura
9. 3. 2023 11:36
Studio Walt Disney Company podle všeho pozastavilo výrobu obou plánovaných filmů ze sci-fi světa Hvězdných válek. Týká se to již oznámeného snímku Rogue Squadron, který měla o nové generaci pilotů stíhací letky natočit Patty Jenkinsová, režisérka obou dílů superhrdinské Wonder Woman. Stejně tak asi padl projekt Kevina Feiga, šéfa studia Marvel.
Osud ságy Star Wars dostala do potíží devátá epizoda Vzestup Skywalkera. Na snímku jsou Oscar Isaac jako Poe Dameron a John Boyega v roli Finna.
Osud ságy Star Wars dostala do potíží devátá epizoda Vzestup Skywalkera. Na snímku jsou Oscar Isaac jako Poe Dameron a John Boyega v roli Finna. | Foto: Lucasfilm Ltd.

Informaci přinesl server Variety.com. Podle něj už Disney v tichosti odstranil Rogue Squadron ze seznamu plánovaných titulů. Přestože oficiálně ho nezrušil a podle několik měsíců starého vyjádření režisérky Jenkinsové "nevíme, jestli bude, nebo nebude", dle zdrojů časopisu už ho studio odepsalo. A stejně se svým plánovaným filmem ze světa Star Wars dopadl Kevin Feige. Scénář k jeho projektu rozepsal Michael Waldron, autor superhrdinského seriálu Loki a snímku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. "Užívám si tu svobodu spojenou s tím, že člověk pro jednou nepíše pokračování něčeho už existujícího," radoval se Waldron ještě vloni na jaře, kdy Disney s tímto dílem počítal.

Změnu dává magazín do souvislosti s neúspěchem nové trilogie Hvězdných válek. Zatímco v pořadí sedmá epizoda s podtitulem Síla se probouzí v roce 2015 celosvětově utržila přes dvě miliardy dolarů a naplnila všechna očekávání, která si Disney s koupí značky Star Wars spojoval, následující osmý i devátý díl měly výrazně horší ohlas u diváků i kritiky. Zejména poslední Star Wars: Vzestup Skywalkera z roku 2019 zůstaly s tržbami 1,07 miliardy dolarů za očekáváním.

Mezitím Disney zjistil, že značku Star Wars může lépe vytěžit prostřednictvím televizních seriálů, jimiž zároveň posiluje svou placenou videotéku Disney+. Jen vloni uvedl tři příběhy odehrávající se před dávnými časy v jedné předaleké galaxii. Nejnověji začátkem tohoto měsíce měla na Disney+ premiéru třetí řada úspěšného seriálu The Mandalorian režiséra Jona Favreaua.

Seriály v čele s úspěšným loňským Andorem budou pokračovat, nejbližší film ze světa Star Wars se ale do kin dostane nejdřív v prosinci 2025, tedy šest let po Vzestupu Skywalkera, píše teď Variety.com. Podle něj má Kevin Feige momentálně plné ruce práce s dalšími projekty ze superhrdinské ságy Avengers, takže mu na vymýšlení jiných Hvězdných válek nezbývá čas. A režisér poslední deváté epizody Rian Johnson zase mezitím ve videotéce Netflix úspěšně nastartoval detektivní ságu Na nože s hercem Danielem Craigem, které se hodlá věnovat v nejbližší době.

Po zrušení dvou rozpracovaných projektů tak nyní nejslibnější celovečerní pokračování Star Wars vymýšlí novozélandský herec a režisér Taika Waititi, podepsaný pod dvěma díly Thora nebo filmem Králíček Jojo, v němž sám ztvárnil Adolfa Hitlera.

Pokud mu Walt Disney Company chystanou novinku odsouhlasí, možná také v ní bude Waititi chtít hrát, doplňuje britský deník Guardian. Ten zároveň připomíná, že tvůrce už má s tímto sci-fi univerzem zkušenosti, protože režíroval několik epizod seriálu The Mandalorian.

Další možné celovečerní Hvězdné války by pak mohla natočit dvojnásobná držitelka Oscara za dokumentární film Sharmeen Obaid-Chinoyová, která vloni režírovala dvě epizody superhrdinského seriálu Ms. Marvel. Ani její, ani Waititiho projekt však zatím od manažerů Disneyho nedostaly definitivní zelenou.

Video: Trailer z třetí řady seriálu The Mandalorian

První epizody třetí řady seriálu The Mandalorian jsou ve videotéce Disney+ s českým dabingem i titulky. | Video: Walt Disney Company
 

Právě se děje

Další zprávy