Baby Yoda a ti druzí. Do Česka přišel Disney+ a chce porazit Netflix

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
14. 6. 2022 12:30
Osamělý muž se toulá pustinou od města k městu, společníka mu dělá jen jeho kvér. Ten obraz už je nedílnou součástí kinematografie, s motivem potulného cizince pracovaly tisíce westernů. Tentokrát je ale něco přece jen jinak. Místo klobouku má hrdina helmu jakéhosi futuristického rytíře, jeho pustinou je vesmír a po boku mu sedí to nejroztomilejší mimozemské dítě na světě.

Když před dvěma a půl roky platforma Disney+ vydala seriál The Mandalorian ze světa Star Wars, stal se z něho takový hit, že musel zpozornět i Netflix. Tvůrce Jon Favreau se svým týmem přesně vystihl, co tvoří kouzlo sci-fi světa Hvězdných válek: nikoli originální příběhy, ale silné zapamatovatelné postavy a poodhalování dalších a dalších koutů vesmíru v jedné předaleké galaxii.

Koncem roku 2019 byl Mandalorian coby hlavní tahák nově spuštěné služby od Disneyho nejsledovanějším seriálem napříč platformami, které od té doby svádějí bitvu o jedničku na trhu. A zatímco akcie Netflixu poslední dobou klesají, Disney+ je "na koni". Od tohoto úterý funguje také v Česku. Mandaloriana a tisíce dalších filmů i seriálů z portfolia této společnosti lze konečně sledovat legálně a pohodlně.

Čím Mandalorian - coby vlajková loď Disneyho - tak uspěl? Především odzbrojující přímočarostí. Jde o nekomplikované vesmírné dobrodružství, které stejně jako celá sága Star Wars od svých počátků využívá westernové motivy a půjčuje si jak ze západní, tak východní žánrové tradice.

Drsný válečník putující s malým chlapcem je vděčným motivem známým z řady děl od série japonských snímků ze 70. let Vlk samotář a mládě podle populárních manga komiksů až po právě česky vycházející komiks Kanaďana Jeffa Lemirea Sweet Tooth: Mlsoun. A když to mládě v Mandalorianovi připomíná jednu z nejpopulárnějších postav univerza Star Wars, mistra Yodu, a anglicky se mu přezdívá Baby Yoda, kdo by odolal.

Mandalorian je v tomto ohledu pochopitelně perfektním marketingovým produktem. Figurky drobného zeleného ušatého mimozemšťánka se schopností využívat čarovnou Sílu, jakou v této sáze vládnou rytíři řádu Jediů, musí zdobit pokojíčky každého dítěte, které v seriálu spatří, jak Baby Yoda postává uprostřed zabahněné vesnice, z úst mu trčí polovina žáby a tváří se kouzelně.

Malý nemluvný mimozemšťan s obříma očima se stal přesně tím, čím se nepodařilo být jedné z nejnenáviděnějších postav ságy, otravně užvaněnému Jar-Jarovi Binksovi ze Star Wars: Epizody I: tedy miláčkem dětského publika, jenž přitom nenahání husí kůži dospělým, neboť ti vyrostli na jeho dospělejší verzi.

Seriál The Mandalorian je na Disney+ s českým dabingem i titulky. | Video: Disney+

Vedle něj kosmem putuje další takřka nemluvný hrdina, který dotahuje do maxima vtip proslulého westernového režiséra. Sergio Leone o nejslavnějším představiteli kovbojů své éry Clintu Eastwoodovi prohlásil, že má jen dvě herecké polohy: s kloboukem a bez klobouku.

Představitel titulní role žoldáka a lovce odměn Mandaloriana, jímž je Pedro Pascal, sice disponuje širším rejstříkem, ale má ho po celou dobu schovaný pod helmou, kterou před někým naposledy sundal, když byl ještě hoch.

Tvůrci si až drze půjčují z žánrové "knihovny", v jedné epizodě zachraňují vesnici před bandity po vzoru Sedmi statečných, jindy se spustí přestřelka jako ze závěru Divoké bandy, další moment připomene Indianu Jonese. Vlivů by se dalo najít nespočet, originalitou Mandalorian neohromí. Tahem na branku a trefnými detaily, které oživují dění na jednotlivých planetách, kam hrdiny příběh zavane, však ano.

Mandalorian byl koncem roku 2019, kdy platforma Disney+ začínala, nejen hitem, který jí pomohl zajistit 50 milionů předplatitelů během pár měsíců. Tento výstavní katalog všeho, čím je přitažlivá sága Star Wars, vlastně nepřímo ukazuje i přednosti samotné videotéky. Stejně jako Mandalorian nabízí něco pro každého: od batolat ve věku malého Yody, kteří mohou sledovat záplavu animovaných grotesek, disneyovek či animáků od Pixaru, až po nové komiksové filmy a seriály od Marvelu či ze světa Star Wars.

Disney+ zdaleka netěží jen z očekávaných novinek, k nimž vedle Obi-Wana Kenobiho, tedy dobrodružství dalšího slavného hrdiny z vůbec první epizody Star Wars v podání Ewana McGregora v aktuální obrovské herecké formě, patří třeba ceněná Ms. Marvel. To je první muslimská superhrdinka od Marvelu, jejíž podařené komiksy vycházejí i česky.

Baby Yoda ze seriálu The Mandalorian.
Baby Yoda ze seriálu The Mandalorian. | Foto: Disney+

Další předností je právě obrovský katalog starých filmů, často těch, které jsme všichni viděli, ale rádi si je čas od času připomeneme. Od akčních klasik jako série Predátor a Smrtonosná past, případně jednoho dílu Terminátora, přes komedie a bláznivé parodie typu Žhavých výstřelů až po dramata, thrillery či nezávislé filmy, od 25. hodiny s Edwardem Nortonem po Malou Miss Sunshine nebo tvorbu Wese Andersona.

Netflix vyniká povedenými seriály, kriminálkami či dokumentárními true crime sériemi, případně dokudramaty ze zákulisí vrcholového sportu. A občas natočí obří hit typu Hry na oliheň nebo Stranger Things.

Portfolio skvělých filmů ale postrádá, chybí tu podobné klasiky, jakých má Disney záplavu. Při jejich tvorbě sice Netflix sází na zvučná jména, ale ta rozhodně ne vždy garantují kvalitní podívanou.

U Disneyho lze sáhnout do archivů, když se nenabízí lákavá novinka. A obří výhodou je dětský katalog, v němž se snadno vyzná i rodič, který vždy může zkusit pustit dětem Rychlou rotu nebo Kačeří příběhy, na kterých sám vyrůstal.

Loni skončil Disney+ se 129 miliony předplatitelů necelých 100 milionů dolarů za Netflixem. A je - s cílem dosáhnout 260 milionů předplatitelů během roku 2024 - vnímaný jako největší konkurence prozatímní jedničky trhu, jejíž růst nyní zpomaluje. A jež aktuálně začíná šetřit na obsahu i zaměstnancích.

Stačí jen letmo zalistovat katalogem nového hráče na českém trhu, aby bylo zřejmé, že má šanci se prosadit také u nás. Zdaleka nejen světelnými meči či Thorovým kladivem, byť právě velké ságy budou jednou z hlavních zbraní.

 

Právě se děje

Další zprávy