Nobelistka, gastarbeiteři a těla žen ve filmu: Výběr ze světových dokumentů Ji.hlavy

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
15. 10. 2022 17:52
Poezii mísí s politikou, dovedou uhranout i zneklidnit. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který potrvá od 25. do 30. října, představí portréty držitelky Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek i fotografa Josefa Koudelky, stejně jako pohled do japonského parku či na ostrov, kde žije jen třicet lidí, zato tisíc koz. Vybíráme tipy z programových sekcí Svědectví a Opus bonum.
Snímek z dokumentu Koudelka překračuje stejnou řeku.
Trailer z filmu Koudelka překračuje stejnou řeku. | Video: MFDF Ji.hlava

Fotograf Koudelka se utkává s Herakleitem

Koudelka překračuje stejnou řeku
Režie: Coşkun Aşar, sekce Svědectví

Chlapík s obřím fotoaparátem, který už procestoval svět, hledí na starobylé ruiny antických památek, nad nimiž se objevují první paprsky slunce. "Lepší se dívat než to fotit," podotýká.

Čtyřiaosmdesátiletý český fotograf Josef Koudelka už se v posledním čtvrtstoletí mnohokrát vydal po stopách řeckého filozofa Herakleita a navštívil více než dvě stovky helénských a starověkých římských měst. Jim také věnuje svůj poslední projekt Ruiny.

Turecký dokumentarista Coşkun Aşar se s ním na jednu takovou pouť vydal. A spolu se světově oceňovaným fotografem se ve snímku nazvaném Koudelka překračuje stejnou řeku nechává uhranout nejen krásami starodávné architektury, ale také tím nejvšednějším kolem nás, v čem však oko umělce umí najít dosud nevídané. "Největším spektáklem na světě je počátek. Je neuvěřitelné, jak se slunce probouzí," říká Koudelka, zatímco se mu nad hlavou odehrává světelné divadlo úsvitu. Snímek tu krásu přenáší i na diváky. S respektem i pokorou pozoruje tvůrce, který hledá absolutno jak v životě, tak ve svém díle.

 

Právě se děje

Další zprávy