Nobelistka, gastarbeiteři a těla žen ve filmu: Výběr ze světových dokumentů Ji.hlavy

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
15. 10. 2022 17:52
Poezii mísí s politikou, dovedou uhranout i zneklidnit. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který potrvá od 25. do 30. října, představí portréty držitelky Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek i fotografa Josefa Koudelky, stejně jako pohled do japonského parku či na ostrov, kde žije jen třicet lidí, zato tisíc koz. Vybíráme tipy z programových sekcí Svědectví a Opus bonum.
Snímek z dokumentu Země v dohledu.
Trailer z dokumentu Země v dohledu. | Video: MFDF Ji.hlava

O kočovných sběračích plodin

Země v dohledu
Režie: Mattia Petullà a Giulia Angrisani, sekce Opus Bonum

Opálená dívka nese obří špalek dřeva, s jeho váhou nemá větší potíž. A potíže jí nečiní ani fakt, že provizorní obydlí, které si právě buduje, je jen dočasné, a navíc jedním z mnoha.

Hrdinka snímku Země v dohledu se tak jako její kolegové živí coby námezdním sběrem zemědělských plodin. Chvíli přespává na pozemku jedné francouzské farmy, kde sbírá víno, později už je ve Španělsku na pomerančích či v Dánsku na jahodách.

Režiséři Mattia Petullà a Giulia Angrisani putovali s lidmi, kteří se kvůli své kočovné povaze nacházejí na okraji společnosti. Snímek není oslavou svobody ani kritikou současného fenoménu takzvané prekarizované práce, kdy dnešní generace mladých často nemá jistotu v podobě stálého úvazku či vlastního bydlení.

Tito nomádi se umí radovat z toho, že jsou relativně svobodní, vystačí si s málem, pracují, jen když potřebují. Jsou příkladem hodným následování? Či jen smutným dozvukem toho, jak funguje globalizovaný svět? Tvůrci vybízejí především k zamyšlení, jak v dnešní hektické době sdílíme společný prostor a kterak se vztahujeme k prožívání vlastních traumat. Umíme si připustit bolesti, nejistoty či úzkost? Na pozadí několika individuálních příběhů se odvíjí mimo jiné úvaha, jak se vyrovnat se světem zažívajícím různé typy krizí.

 

Právě se děje

Další zprávy