Nobelistka, gastarbeiteři a těla žen ve filmu: Výběr ze světových dokumentů Ji.hlavy

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
15. 10. 2022 17:52
Poezii mísí s politikou, dovedou uhranout i zneklidnit. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který potrvá od 25. do 30. října, představí portréty držitelky Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek i fotografa Josefa Koudelky, stejně jako pohled do japonského parku či na ostrov, kde žije jen třicet lidí, zato tisíc koz. Vybíráme tipy z programových sekcí Svědectví a Opus bonum.
Snímek z dokumentu Hmota mimo místo.
Trailer z dokumentu Hmota mimo místo. | Video: MFDF Ji.hlava

Lesk a bída odpadků

Hmota mimo místo
Režie: Nikolaus Geyrhalter, sekce Svědectví

Ten záliv vypadá úchvatně. Kéž by se tam člověk mohl teleportovat. Jenže když se kamera vzdá božsky svrchované pozice v místech nad vrcholky skal a vydá se vstříc hladině, scenérie se radikálně mění. Po moři plují hromady plastových lahví.

Rakouský režisér a producent Nikolaus Geyrhalter takových kontrastů ve snímku Hmota mimo místo nabízí mnoho. Ať už se s kamerou vydává do zasněžených hor nebo mezi palmy, vždy divákům ukazuje provokativní kontrapunkt zdánlivé krásy a toho, co je za prvotním pohlednicově dokonalým obrazem.

Název ironicky poukazuje na až sisyfovské úsilí, s nímž se lidé po celém světě snaží dostat odpad na místo jemu vymezené. Jenže není takových skládek, aby pojaly všechen bordel světa, jak ukazují záběry z obří asijské skládky, zdánlivě bezedné a schopné pohltit celý svět jako nějaká jáma pekelná. Ani ona však nepozře vše, co lidstvo vyprodukuje a vyhodí.

Film v každém okamžiku s citem pro čistě vizuální výpověď upozorňuje, že jde jen o absurdní snahu zamaskovat to, co se na nás valí. A co jen tak nezmizí. "Místa, která vidíme, jsou úžasná. Nemůžeme však ulpět pohledem jen na povrchu. Musíme se ponořit hlouběji," říká režisér. "Vše, co vyrobíme, anebo spotřebujeme, nakonec skončí jako odpad. Ale nekončí to tím, že takovou věc vyhodíme. Celý proces tím vlastně teprve začíná," varuje.

 

Právě se děje

Další zprávy