Nobelistka, gastarbeiteři a těla žen ve filmu: Výběr ze světových dokumentů Ji.hlavy

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
15. 10. 2022 17:52
Poezii mísí s politikou, dovedou uhranout i zneklidnit. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který potrvá od 25. do 30. října, představí portréty držitelky Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek i fotografa Josefa Koudelky, stejně jako pohled do japonského parku či na ostrov, kde žije jen třicet lidí, zato tisíc koz. Vybíráme tipy z programových sekcí Svědectví a Opus bonum.
Snímek z dokumentu Cisco Kid.
Trailer z dokumentu Cisco Kid. | Video: MFDF Ji.hlava

Avokádo a vzdor na Divokém západě

Cisco Kid
Režie: Emily Kaye Allenová, sekce Opus Bonum

Žena v klobouku a slunečních brýlích s úsměvem montuje dohromady zrezlé tyče s navěšenými pneumatikami. V rukou drží kotouč ostnatého drátu. "Když žijete sami, nikdo vám neřekne: brzdi. Nebo naopak: pokračuj, do toho. Nerada bych vypadala jako blázen," přemítá.

Režisérka, kameramanka a střihačka Emily Kaye Allenová ve svém debutu Cisco Kid zachycuje jednu z posledních obyvatelek města, z něhož už uprostřed pouště na americkém Západě zbyly jen ruiny. A pár podivínů, co se tu pokoušejí žít. Hrdinka snímku však není žádná místní starousedlice, jak ukazuje rozkrojené avokádo v jejím karavanu. Rozhodla se vzdát života v moderním velkoměstě a uprostřed pustiny opravuje trosky místních domů.

Film nazvaný podle smyšlené postavy mladého mexického psance využívá fotogeničnosti opuštěné krajiny, v níž by se v době osidlování "Divokého západu" mohlo odehrávat spoustu westernů. Tenhle snímek je spíše melancholickým i trochu výstředním portrétem místa, jež civilizaci odvrhlo a stává se opět divočinou. Byť několik jedinců tomu stále vzdoruje.

 

Právě se děje

Další zprávy