Lynch dostane Lva v Benátkách

ČTK, Hej
29. 8. 2006 16:45
Benátky - V Benátkách ve středu začíná 63. ročník nejstaršího filmového festivalu světa. VŠE O FILMECH V BENÁTKÁCH

O tradičního Zlatého lva tu bude soupeřit jedenadvacet filmů z USA, Velké Británie, Francie, Německa, Rakouska, ale také z Japonska a Tchaj-wanu. O cenách bude rozhodovat mezinárodní porota, které bude předsedat francouzská filmová herečka Catherine Deneuveová. 

Na přehlídce se objeví třináct amerických filmů; z nich pět se zúčastní soutěže. Některé budou promítnuty ve světové premiéře - například film The Black Dahlia (Černá jiřinka) režiséra Briana De Palmy.

plakát k filmu
plakát k filmu | Foto: HBO

K vidění tu budou i dva filmy reflektující nedávnou tragickou historii USA - krom Stoneova World Trade Center o teroristických útocích z 11. září i poslední dílo Spikeho Leea When The Leeves Broke: A Requiem in Four Acts, zasvěcené loňskému řádění Katriny v americkém New Orleans.

V porotě kromě Deneuvové zasedne americký režisér a producent Cameron Crowe či populární italský herec a režisér Michele Placido, představitel televizního komisaře Cattaniho.

V porotě je i populární ruská herečka Chulpan Khamatová - která hrála v cenami ověnčeném filmu Good bye, Lenin! - či jihokorejský režisér a scenárista Park Chan-wook, jehož Nebohá paní Pomsta tento týden vstupuje do českých kin.

Výročí narození tří velkých mistrů italského filmu, režiséra Roberta Rosselliniho (1906-1977), spisovatele a filmaře Maria Soldatiho (1906-1999) a režiséra Luchina Viscontiho (1906-1976), připomenou dva večery v historickém centru Benátek, na nichž se budou promítat jejich filmy.

Scarlett Johanssonová v Černé jiřince
Scarlett Johanssonová v Černé jiřince | Foto: Aktuálně.cz

Ve slavném divadle La Fenice bude ve světové předpremiéře 7. září promítnut film Kouzelná flétna britského herce a režiséra Kennetha Branagha. Vychází ze stejnojmenné opery Wolfganga Amadea Mozarta, jehož 250. výročí narození si svět letos připomíná.    

Zlatý lev za celoživotní dílo bude předán americkému režisérovi Davidu Lynchovi - 6. září u příležitosti projekce jeho nového filmu Inland Empire (Vnitřní říše).

Česká republika nebude v letošním ročníku zastoupena žádným snímkem. V dávnější minulosti však Benátky zažily i český triumf: režisér Karel Steklý získal za film Siréna z roku 1947 Velkou mezinárodní cenu, která byla tehdy hlavní cenou festivalu.

World Trade Center
World Trade Center | Foto: Bontonfilm

V roce 2002 se do Benátek vydal český scenárista a režisér Otakar Vávra, aby tu převzal 64 let starou cenu; získal ji už v roce 1938 za historickou komedii o renesančním frejíři nazvanou Cech panen kutnohorských.

Benátský festival je nejstarší kinematografickou přehlídkou na světě. První ročník se konal v roce 1932 pod názvem Biennale Cinematografico di Venezia. V 50. letech minulého století ovšem začal benátskou přehlídku zastiňovat hvězdný festival v Cannes i mezinárodní festivaly v Berlíně a Torontu.

 

Právě se děje

Další zprávy