Branagh přenesl Mozarta do první světové

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 8. 2006 10:00
Festival - Na nadcházejícím torontském filmovém festivalu se utkají o přízeň publika i znepřátelení exmanželé Branagh a Thompsonová.

Irský herec a režisér Kenneth Branagh je velký obdivovatel Shakespeara. Do filmové podoby už převedl Hamleta, Othella či Richarda III. Teď se přesměroval na jiného velikána: na W. A. Mozarta a jednu z jeho nejoblíbenějších oper, Kouzelnou flétnu.

Pohádkový příběh o triumfu lásky Tamina a Paminy nad zlou Královnou noci přenesl Branagh do doby první světové války, Branaghovými slovy "do doby, kdy skončil věk nevinnosti a začal věk globálního konfliktu".

Kouzelná flétna
Kouzelná flétna | Foto: Aktuálně.cz

Z Tamina se tak stane mladý voják vstupující do "temného snového světa". Jeho společník, ptáčník Papageno, je ve filmu strážcem kanárků, kteří odhalují smrtící plyn. A tři dámy doprovázející Královnu noci se zase staly třemi zdravotními sestrami.

Libreto slavné opery do angličtiny přeložil Stephen Fry. Kouzelná flétna bude mít světovou premiéru paralelně v Torontu i na festivalu v Benátkách.

Na torontské přehlídce bude mít premiéru i nový film bývalé Branaghovy ženy, britské herečky Emmy Thompsonové. Branagh s Thompsonovou se v roce 1995 nerozešli úplně v dobrém, o to pikantnější pel má podle médií i souboj jejich filmů. Zvlášť když oba podle prvních informací vypadají velmi slibně.

Horší už to nebude
Horší už to nebude | Foto: Aktuálně.cz

Thompsonová přijíždí se snímkem Stranger Than Fiction. Natočil ho režisér Mark Forster (Hledání Země nezemě, Ples příšer, Hranice života) a už jeho jméno zaručuje, že by mohl být výjimečným počinem. Thompsonová si v něm zahrála spisovatelku, která právě dokončuje svou poslední a možná nejlepší knihu.

Jediné, co jí zbývá vyřešit, je, jak zabije svého hlavního hrdinu, Harolda Cricka (Will Ferrell). To jí ale komplikuje fakt, že Harold Crick se objeví i v jejím skutečném životě a svému odpravení ze světa se zcela logicky začne bránit. Ve filmu dále hrají Dustin Hoffman, Maggie Gyllenhaalová či Queen Latifah.

Na festival své nové filmy doprovodí také Pierce Brosnan, Liam Neeson, Reese Witherspoonová, Jennifer Lopezová a další slavné hvězdy.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Dokumentární sekce nabídne mimo jiné filmy o Dixie Chicks, Kurtu Cobainovi a Johnu Lennonovi. Napjatě očekávaná je i premiéra dokumentu Vězeň aneb Jak jsem plánoval zabít Tonyho Blaira. Vypráví o iráckém kameramanovi, který byl americkými silami nespravedlivě uvězněněn a vyslýchán.

V rámci sekce Půlnoční šílenství tu bude v oficiální světové premiéře k vidění satirický Borat, dílo svérázného komika Sachy Barona Cohena. Jeho hrdinou je šílený kazašský reportér, který se na své pouti Amerikou setkává i s Pamelou Andersonovou.

Jeden z největších severoamerických festivalů letos proběhne už pojednatřicáté. Od 7. do 16. září nabídne více než 50 světových premiér. Festival zahájí Deníky Knuda Rasmussena o dějinách kanadských Inuitů. K vidění tu bude i Loachův Vítr v ječmeni, letošní vítěz z Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy