Stále krásná Catherine jede do Benátek

ČTK, Hej
14. 6. 2006 16:57
Řím - Porotě letošního festivalu v Benátkách bude pevnou rukou vládnout šarmantní Catherine Deneuveová.
Francouzská herečka Catherine Deneuveová děkuje publiku poté, co obdržela čestnou cenu za filmové umění na Filmovém festivalu v Istanbulu.
Francouzská herečka Catherine Deneuveová děkuje publiku poté, co obdržela čestnou cenu za filmové umění na Filmovém festivalu v Istanbulu. | Foto: Reuters

Francouzka byla jednou z nejkrásnějších a zároveň nejnadanějších hereček 60. let, čímž si vysloužila práci s takovými režisérskými esy, jako byl Roman Polanski. Zazářila ale i v Trierově Tanci v temnotách či v Ozonových 8 ženách.

Nyní vzala nabídku předsedat porotě filmového festivalu v italských Benátkách, který se uskuteční od 30. srpna do 9. září.

"Jsme hrdí na to, že taková osobnost, jako je Catherine Deneuveová, bude předsedat jury v Benátkách. Její magické kouzlo a zkušenosti hrdinky velkofilmů vdechnou nezaujatost a vyváženost práci porotců," uvedli v prohlášení prezident festivalu Davide Croff a jeho ředitel Marco Müller.

Festival letos připomene výročí narození tří velkých mistrů italského filmu: režiséra Roberta Rosselliniho (1906-1977), spisovatele a filmaře Maria Soldatiho (1906-1999) a režiséra Luchina Viscontiho (1906-1976).

V divadle La Fenice bude ve světové předpremiéře 7. září promítnut film Kouzelná flétna britského herce a režiséra Kennetha Branagha. Snímek vychází ze stejnojmenné opery Wolfganga Amadea Mozarta, jehož 250. výročí narození si svět letos připomíná.
   
Loni předsedal porotě v Benátkách Dante Ferretti, který získal rok předtím Oscara za výpravu a dekorace k filmu Letec.

 

Právě se děje

Další zprávy