USA se přou: Je na film o 11. září brzy?

Irena Hejdová a BBC
11. 8. 2006 11:00
Praha - Ve Spojených státech a hlavně v New Yorku se po pěti letech vzedmula vlna emocí. Ve středu měl premiéru film World Trade Center. Uvnitř: TRAILER

Hladinu veřejného mínění už každopádně snímek Olivera Stonea rozvířil mnohem víc než předchozí film na stejné téma.

Let číslo 93, který se vydal cestou úzkostlivé rekonstrukce událostí z roku 2001 - v tomto případě těch, které se udály na palubě letadla, které ztroskotalo v Pensylvánii poté, co se pasažéři utkali s teroristy na palubě.

Stoneův World Trade Center je ale trochu jiný kalibr - nejen proto, že je to první opravdu velkorozpočtový snímek o WTC, na který padlo 65 milionů dolarů.

Film slavného režiséra se totiž věnuje přímo událostem v centru New Yorku a místo snahy o rekonstrukci vypráví příběh.

Skutečný příběh dvou hasičů, kteří při záchraně lidí z věží byli zasypáni. John McLoughlin a William Jimeno - v podání Nicolase Cage a Michaela Peny - si pod troskami budov povídají o svých dětech a ženách ve snaze zůstat vzhůru; a tím i naživu.

Ze zřícených budov jsou mezitím vynášeni další a další mrtví, pro dva hrdiny ale všechno končí šťastně: byli jedněmi z dvacítky, kteří byli ze sutin zachráněni živí. Jako poslední.

Kritici se zatím proti filmu nebouří. New York Post nazval Stoneův film "skvěle řemeslně zpracovaným, respektu hodným dílem filmařiny". New York Times zase napsal, že WTC je film "skoro nesnesitelně dojemný".

I ostatní recenze jsou převážně pozitivní, hlavní otázka ale zní: Jak ho přijmou diváci a veřejné mínění. Tahle reakce už tak jednoznačná není.

Zvlášť v New Yorku, kde jsou rány z pět let starých událostí ještě hodně živé. Mnozí se ptají: Není ještě příliš brzy, aby se tragické události staly námětem hraného filmu?

Není to jen ždímání peněz? Jedna vdova prý žádala, aby scénu smrti jejího muže filmaři vystřihli.

Foto: Aktualne.cz

"Rozumím těm výhradám, ale náš film je očistný. Může oživit bolest, nicméně z kina vyjdou diváci uzdraveni a zbaveni strachu," namítal Stone.

S tím souhlasí kupříkladu kritik Armond White: film je díky režisérovu umu nejen obrazem zářijových událostí, ale i katastrofických událostí obecně.

Není to jen klasická hollywoodská verze historie a dodává lidem opravdovou naději, píše v souvislosti se scénou,  kdy ruce vytahují na světlo jednoho z hrdinů.

"Film jsem viděl v kině hned u Union Square v New Yorku, jen několik mil od WTC," oponuje Stephen Ewans z BBC. "A reakce publika nebyly zrovna extatické."

World Trade Center
World Trade Center | Foto: Bontonfilm

"Je to trochu odporné," prohlásila bezprostředně po projekci jedna z divaček, třiatřicetiletá Kim Careyová z New Yorku. "Prožila jsem si to, takže jsem to možná nemusela vidět. A nic takového už vidět nechci."

Otec Michael McCloughlin z Warwicku ztratil při útocích několik svých oveček a podle něj je na takový film ještě příliš brzy. "Možná se na to někdy podívám, až to vyjde na DVD. Ale teď na to ještě nejsem připravený."

Jiní ale reagují kladně: "Myslím, že by to měl vidět každý Američan," prohlásila po projekci třiašedesátiletá rodilá Newyorčanka Susan Mastondreaová. "Přinutí vás to přemýšlet o tom, kolik živých lidí tam zůstalo, když věže spadly a záchranné týmy je prostě nenašly."

Foto: Aktualne.cz

Další obyvatelka New Yorku Maria Telemachosová míní: "Byla jsem docela skeptická, ale nakonec se mi to líbilo. Bylo to natočeno velmi ohleduplně."
 
První den film vydělal 4,4 milionu dolarů, a pokud tímto tempem bude pokračovat, mohl by o zahajovacím víkendu přinést přes 20 milionů dolarů - víc než prý autoři očekávali.

Část zisků půjde rodinám pozůstalých. Někteří proti filmu přesto protestují a žádají víc peněz; jiní namítají, že žádná suma už jim ztrátu blízkých nevrátí.

Do českých kin Stoneův World Trade Center vstoupí 5. října.

 

Právě se děje

Další zprávy